Det finns ett talesätt som jag inte förstod innebörden av som barn: ”Det regnar på de som redan är våta.”

Då var det lättare att förstå ”den som har, åt honom skall varda givet”, även om inte heller det var helt glasklart. Varför skulle de som redan hade få ännu mer?

Nu är det precis så, fast tvärtom. De som absolut inget har ska det tas ifrån. Torka på de som redan törstar, stöld från dem som inget äger. Gammaltestamentlig orättvisa.

Nyheten om den historiskt stora avräkningen från det internationella utvecklingsbiståndet virvlade förbi härom veckan, men försvann lika snabbt, bland all annan kris- och krigsrapportering.

Det är bara det att denna avräkning hör ihop med just krig och kris, och att vi nu skapar en situation där det verkligen är fel personer som får betala för dessa.

Biståndet är ett mänskligt försök att tygla och lindra de värsta effekterna av kaos och ojämlikhet.

Biståndet är svårt att förstå sig på utifrån.

Jag har försökt sprida lite ljus med mina två första romaner, där jag skildrar hur komplext och utmanande det är att bistå världens mest utsatta länder.

Hur den kapacitet vi tar för given inte finns, hur korruptionen gör att beslutsunderlag blir felaktiga, hur det finns stora hål i samhällsbygget som man inte förstår förrän man står där med sina goda avsikter och stirrar in i dem. 

Ändå skulle jag varje dag i veckan säga att biståndet gör nytta och förändrar människors liv, bidrar till samhällsutveckling och framsteg där man minst anar det. Ungar får lära sig läsa, sjukdomar utrotas, öknar blommar.  

Biståndet – om jag får tillåta mig att vara lite grandios – är ett mänskligt försök att tygla och lindra de värsta effekterna av kaos och ojämlikhet. Naturligtvis i samverkan med andra krafter, men också med en katalytiskt ganska unik roll. 

Siffrorna som snurrar förbi är gigantiska. 6,9 miljarder kronor ska Sida spara in. Det innebär avsevärt nedmonterat stöd för jämställdhet, klimatåtgärder, demokratiarbete och fattigdomsbekämpning. I en värld som redan skakar. Samtidigt som Sverige enligt Riksgälden har stora överskott. 

I andra frågor trollas det lätt fram cash – som med bensinsubventionerna.

De som redan fått ta stryk av pandemin, av dåliga skördar och vattenbrist på grund av klimatförändringarna, av skyhöga matpriser på grund av kriget i Ukraina, ska nu också få käftsmällen att biståndet minskar. 

Självklart ska Sverige ta emot flyktingar från Ukraina, men varför ska bönderna i Etiopien och barnen i Bangladesh betala för det? I andra frågor trollas det lätt fram cash – som med bensinsubventionerna som bara en liten grupp ens kommer att notera att de får. 

Det ligger en underlig syn på världen bakom –  att vi när som helst kan välja vilka det ska regna på.