Efter kuppförsöket i Turkiet 2016 har landets myndigheter gjort stora utrensningar bland offentliganställda. Mellan 150 000 och 200 000 bedöms ha fått sparken. De anklagas för att sympatiserat med Gülenrörelsen som låg bakom kuppförsöket. 

Många som förlorat sina jobb är lärare och statstjänstemän. Men omfattande gallringar har även skett inom militären.

– Mer än 21 600 inom militären har blivit av med sina jobb på grund av att en algoritm sållat ut dem som säkerhetsrisker. Bland annat har föräldrar som har barn med Downs syndrom löpt en ökad risk att få sparken, säger Emre Turkut.

Barn med Downs syndrom ökar risken för avsked

Han är en av författarna bakom rapporten Algorithmic persecution in Turkey´s post-coup crackdown, som har tagits fram av den Brysselbaserade tankesmedjan Statewatch som övervakar efterlevnaden av medborgerliga rättigheter i Europa.

Emre Turkut säger att algoritmen som myndigheterna använder har 200 olika indikatorer som poängsätts.

Att ha ett barn med Downs syndrom ger föräldern ett högt poängtal.

– Det beror på att Gülenrörelsen är en religiös rörelse där många väljer att inte göra abort. Det kan därför vara en indikator på att en person sympatiserar med rörelsen.

Algoritmen poängsätter levnadsvanor

Det finns även en rad andra levnadsval som ger höga poäng och ökar risken för avsked.

Den som bor i studentkorridor, använder sig av en särskild bank eller app, besöker vissa webbsidor, läser tidningar eller har samröre med utpekade organisationer kan också få höga poäng. 

Poängen sammanställs automatiskt. Den som når upp till en viss poängsumma blir av med jobbet, enligt Statewatchs rapport. 

AI används av auktoritära stater

Metoden att samla in information och låta en algoritm sortera fram säkerhetshot används på många håll, inte bara i Turkiet. 

– Det görs av många auktoritära stater. I Kina har vi sett hur Huawei använt liknande metoder, säger Emre Turkut.

Det kinesiska telekomföretaget har tagit fram en artificiell intelligens som kan identifiera människor från den muslimska minoritetsgruppen uigurer.

– Artificiell intelligens är på många sätt en fantastisk möjlighet för mänskligheten. Men sättet de används på i auktoritära stater som Turkiet, Kina, Polen, Ungern och flera andra länder är oroande, säger Emre Turkut.

Gülenrörelsen

Gülenrörelsen är en social, religiös och politisk rörelse med otydliga konturer som därför ofta beskrivs som ett nätverk.

Rörelsen har miljontals anhängare och finns främst i Turkiet, men även i andra länder.

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan pekade ut rörelsen som skyldig till kuppförsöket 2016. Ett stort antal Gülenanhängare har sedan dess gripits eller avskedats och rörelsen är nu försvagad.

Efter kuppförsöket Erdoğan stärkt sin makt och tusentals oppositionella har fängslats, vilket har kritiserats av människorättsorganisationer. 

Källa: UI/Landguiden