Gränsblockad mot Afrikas sista absoluta monark
Eswatini är Afrikas sista absoluta monarki. Sedan juni har minst 70 dödats i protester mot kungamakten. Nu blockerar sydafrikanska centralorganisationen Cosatu gränsen till grannlandet för att stötta demokratirörelsen.
”Cosatu fördömer normaliseringen av polisens brutala våld mot obeväpnade civila swazier”, skriver den sydafrikanska centralorganisationens internationella sekreterare Zanele Matebula i ett uttalande.
”Vi är fullständigt rasande över att fler än 74 personer har dödats, hundratals har skadats och över 700 fängslats för att ha stått upp för demokrati, under loppet av bara tre månader.”
I dag, torsdag, planerar Cosatu att blockera tre gränsövergångar till Eswatini – Oshoek, Matsamo och Lavumisa – till stöd för demokratirörelsen i grannlandet.
Försöker stoppa blockader
Myndigheterna i Eswatini har försökt förmå Sydafrikas regeringsparti ANC, som har nära band till Cosatu, att stoppa blockadplanerna. Till synes utan framgång.
– Jag är inte helt säker på att de framgångsrikt vidarebefordrade meddelandet till dem (Cosatu) men den viktigaste punkten vi tog upp är att gränsblockaderna kommer att störa ekonomin, särskilt när lastbilar hindras från att passera gränsen, säger Eswatinis utrikesminister Thuli Dladla till nyhetssajten Eswatini Bulletin.
Kungen lever i lyx
Den nuvarande protestvågen i Eswatini inleddes slutet av juni sedan myndigheterna meddelade att kung Mswati III inte skulle ta emot fler ”petitioner”, vilket innebar att en av få lagliga vägar att uttrycka missnöje stängdes.
Mordet på en juridikstudent, som enligt demokratiaktivister dödades av polisen, bidrog också till ilskan.
Eswatini är Afrikas sista absoluta monarki. Envåldshärskaren Mswati III lever i lyx medan närmare 60 procent av invånarna lever under den nationella fattigdomsgränsen.
Eswatini
Ligger i södra Afrika och hette fram till 2018 Swaziland. Landet är nästan helt omslutet av Sydafrika men har även en gräns mot Moçambique.
53-årige kung Mswati III har styrt landet sedan 1986, då han som 18-åring blev världens yngsta regerande monark.
Mswati III rapporteras vara god för minst 200 miljoner dollar. Han äger privata jetplan, en omfattande flotta lyxbilar, flera palats och har 15 fruar.
Partier är förbjudna men landet har ett folkvalt parlament. Kungen har dock oinskränkt makt över parlamentet och rättsväsendet i och med ett undantagstillstånd som utropades 1973 – och sedan aldrig har dragits tillbaka.
Källor. Guardian, HRW, UI/Landguiden