Cosatu har varit allierat med ANC sedan innan apartheids fall. Inför valet den 8 maj kampanjade organisationen i vanlig ordning för partiet.

Men när rösterna nu är räknade riktar facket knivskarp kritik mot sin mångåriga partner i politiken.

I ett uttalande skriver Cosatu att valet ”måste utgöra en vändpunkt på den långa banan av självförstörelse av vår rörelse, sedan 1996, mot en ny väg av människocentrerad utvecklingspolitik”.

– Anledningen att vi talar om 1996 är att det var första gången ANC började bedriva nyliberal politik, säger Sizwe Pamla, nationell talesperson för Cosatu.

– Innan apartheids fall förstod ANC att det skulle ärva ett ekonomiskt system som exploaterade svarta och att man var tvungen att använda staten för att ändra på det. Men man övergav den linjen och sade i stället att marknaden skulle fixa allt som behövde fixas. Ett kvartssekel senare står det klart att marknaden inte är intresserad.

Ändå uppmanade ni era medlemmar att rösta på ANC?
– Ja, vi kampanjade för ANC. Men när det handlar om politik måste du ta hänsyn till en rad faktorer och har inte alltid råd att vara ideologisk puritan. Kom ihåg att Cosatu har funnits sedan 1985. Vi känner Sydafrikas folk väl och vet hur de ser på ANC:s roll i avskaffandet av apartheid. Den generation som var med då är fortfarande här och det finns en sentimental koppling. Folket är inte redo att rösta på något annat parti. Om vi hade sått desillusionering om ANC hade vi alienerat basen och öppnat dörren för att korrupta högerkrafter skulle kunna ta över Cosatu.

Så taktiken är att påverka inifrån för att alternativen är sämre?
– Det här är ett maratonlopp, inte en sprint. Många organisationer som oss har fattat dåliga beslut på grund av besvikelse och gått miste om möjligheten till inflytande. Trots allt de ställt till med fick ANC 57 procent av rösterna. Vi måste låta människor röra sig i sin egen politiska takt.

Sydafrikanskt fack tänker delta i val

Global

Ett exempel på hur Cosatu utövat inflytande är enligt Sizwe Pamla genom att centralorganisationen stöttade ANC:s nuvarande ledare Cyril Ramaphosa i kampen mot företrädaren Jacob Zuma, som allmänt anses bära skulden för en stor del av korruptionen i landet.

Som exempel på en organisation som förlorat inflytande tar talespersonen metallfacket Numsa, som efter en konflikt uteslöts ur Cosatu 2014. I fjol startade Numsa ett ”marxist-leninistiskt parti vars mål är att krossa ett brutalt kapitalistiskt system”.

Numsa organiserar drygt 300 000 anställda. Men dess parti, SWRP, lyckades bara skrapa ihop drygt 24 000 röster, motsvarande 0,14 procentenheter av väljarstödet.

Är du förvånad?
– Vi visste att de skulle göra ett katastrofval. Det är naivt att tro att bara för att du organiserar människor på arbetsplatsen så kommer de att följa dig även efter arbetsdagens slut, säger Sizwe Pamla.

– Numsa var vårt största förbund och fick allt större inflytande. Nu tvingas Numsa lära sig att makten det hade kom av att det var ett stort förbund i en stor organisation. Folk frågar oss varför vi fortsätter stödja ANC, men om vi skulle bryta den alliansen skulle vi splittra Cosatus medlemmar. Numsa missade den poängen.

Sydafrikanskt fack strider om elbolag: ”Krigsförklaring”

Global

Samtidigt ökade vänsterradikala Economic Freedom Fighters (EFF) från 6,3 till 10,8 procentenheter. I valrörelsen har partiet bland annat drivit att land ska konfiskeras från vita markägare, utan kompensation, samt utlovat aggressiv omfördelningspolitik.

Stämmer det att rösterna kommer från tidigare ANC-anhängare?
– EFF är populister. Det är ingenting konstigt att ett sådant parti uppstår i ett land med våra nivåer av fattigdom, men det skapar orealistiska förväntningar som riskerar att slå tillbaka. Vi anser att ANC har misskött ekonomin, men faktum är att Sydafrika är skuldsatt nu. När du har den situationen är det oärligt att påstå att läget går att lösa över en natt. Du kommer hamna i en situation där du inte kan leva upp till dina löften, och det är farligt.

– Jag förstår att löften om snabba lösningar är attraktiva för människor som har sett sina inkomster krympa under ANC, men vi har ett ansvar att prata med människor om vad som är möjligt och hur vi når dit.

Valet i Sydafrika 2019

ANC lyckades med 57,5 procent av väljarstödet behålla egen majoritet i parlamentet. Samtidigt tappade partiet 4,65 procentenheter jämfört med 2014 och gjorde sitt sämsta val någonsin.

Även det största oppositionspartiet, liberala Democratic Alliance, backade från 22,2 till 20,8 procent.

Vänsterradikala Economic Freedom Fighters – lett av Julius Malema som under dramatiska former uteslöts ur ANC 2012 – ökade från 6,35 till 10,8 procent.

Valdeltagandet uppgick till 65,3 procent, det lägsta någonsin och en minskning från 73,5 procent 2014.

Källa: Electoral Commission of South Africa, The South African