Priscilla Nozuko bor i ett skjul i Khayelitsha, Sydafrikas största kåkstad som ligger i Kapstaden.

KAPSTADEN – Att hälla in pengar i Eskom i dess nuvarande form är som att hälla vatten i ett såll, sa Sydafrikas finansminister Tito Mboweni i onsdagens budgettal.

Samtidigt som finansministern redogjorde för detaljerna i regeringens planerade uppdelning av Eskom demonstrerade centralorganisationen Saftu utanför parlamentet i Kapstaden.

En dagslång strejk hade utlysts i protest mot ANC:s ekonomiska politik i allmänhet och klyvningen av Eskom i synnerhet.

– Vi vet att det här är första steget mot en privatisering. Vi har sett samma sak hända över hela världen. Det är så här man börjar, sa Nyaniso Siyana, ordförande för Saftu i Västra Kapprovinsen.

Sydafrikanska facket Saftu protesterar mot att det statliga elbolaget Eskom är på väg att delas upp.

Facket befarar höjda elpriser, vilket kommer slå mot landets fattiga, samt förlorade arbetstillfällen.

En arbetslöshet på runt 27 procent i kombination med världens djupaste ekonomiska klyftor gör uppsägningar i statliga företag till en känslig fråga.

Den 13 februari gick centralorganisationen Saftu ut i en dagslång strejk mot ett ”blodbad av nedskärningar”.

Saftu bildades så sent som 2017 och betraktar sig som en facklig opposition till regerande ANC – men även till ANC-lojala Cosatu, landets största fackliga sammanslutning – och utlovar strid om regeringen föreslår uppsägningar.

– Uppdelningen av Eskom har lett till att även en betydande del av Cosatus medlemmar gjort det väldigt klart att de överväger andra alternativ. De är inte beredda att rösta på ANC, sa talespersonen Sizwe Pamla i en ovanligt skarp markering inför parlamentsvalet som hålls den 8 maj.

Eskom skakades 2017 av en större korruptionsskandal. Och förlusterna har vuxit samtidigt som antalet anställda ökat kraftigt. I fjol hade Eskom en arbetsstyrka på drygt 48 000, att jämföras med 32 000 år 2008.

I ett tal nyligen sa president Cyril Ramaphosa att överbemanningen uppgår till 27 500 anställda, samtidigt som han förklarade att personalminskningen ska ske genom frivilliga avgångar.

Under budgettalet tidigare i veckan utvecklade finansminister Mboweni regeringens strategi. Närmare elva miljarder kronor avsätts för att erbjuda äldre anställda en tidigare pension.

Sydafrika

Fackligt krig utan slut i Sydafrika

Global

Men pensionerna är låga, och rykten om att regeringen vill använda medel från statliga pensionsfonder för att stabilisera Eskom gör förslaget än mer provocerande för facken. Dessutom, hävdar Saftus Nyaniso Siyana, löser pensionsavgångar inte frågan om ägandet.

– Det är problem med Eskom, visst. Den förre presidenten Zuma orsakade dem. Men vi är väldigt oroliga över privatiseringen. Elpriserna kommer att gå upp, det kommer slå mot de fattiga och de rika kommer att bli rikare.

Eskom har redan bett regeringen om tillstånd att höja elpriset med 15 procent, från 60 till 68 öre per kilowatt.

– Det kommer att påverka mig mycket, säger Priscilla Nozuko.

Priscilla Nozuko säger att prishöjningen på el kommer att påverka henne mycket.

Hon bor i ett skjul i Khayelitsha, Sydafrikas största kåkstad. Väggarna och taket är av plåt. Golvet är av plankor. Men tomten är mer ombonad än de flesta grannarnas och Priscilla Nozuko har byggt en terrass med bambuväggar.

I Khayelitsha betalas elen i förskott, enligt samma princip som ett kontantkort för mobilen. Priscilla Nozuko lägger omkring 1 000 kronor i månaden – en fjärdedel av vad hon tjänar som säsongsanställd i jordbruket – på elektricitet.

Kylskåpet slukar det mesta. Tv:n och lågenergilamporna resten. En mätare inuti skjulet visar hur mycket ström som återstår innan det är dags att gå till kiosken och köpa påfyllning.

Khayelitsha ligger vid Atlantkusten. Om vintrarna drar kyliga vindar in över skjulen och genom plåtväggarna.

Ett fåtal har råd hålla sig med kaminer. Några tjuvkopplar in sig på elnätet. Priscilla Nozuko har valt en annan strategi.

– Jag har uppfostrat mina barn att klara sig utan uppvärmning inomhus. Om de fryser säger jag åt dem att ta en filt. Jag är en ensamstående mamma och jag gör det jag har råd med. Jag ger dem mat.

Khayelitsha, Sydafrikas största kåkstad.

FAKTA

Eskom
• Statligt ägda Eskom bildades 1932 och står i dag för drygt 90 procent av Sydafrikas elförsörjning.

• Bolaget har skulder på drygt 280 miljarder kronor och utan ett statligt ingripande skulle konkursen enligt ekonomiska bedömare vara nära förestående.

• 2017 skakades Eskom av en korruptionsskandal där dåvarande presidenten Jacob Zuma anklagades för att pressa bolaget att teckna avtal om kolleveranser med gruvbolag som stod presidenten nära.

• Utöver ekonomiska problem har Eskom även haft svårigheter med produktion och leverans. Under stora delar av 00-talet har bolaget tvingats införa rullande strömavbrott vilka påverkat såväl privatpersoner som företag och slagit mot landets ekonomi. Den senaste omgången strömavbrott ägde rum nu i februari.

• Regeringens plan för Eskom innebär att företagets befintliga avdelningar för produktion, elnät och distribution läggs i tre separata bolag. Staten ska inte ta över bolagets skulder men kommer däremot stödja Eskom med 46 miljarder kronor under omstruktureringen.

Saftu
• Saftu bildades 2017, i kölvattnet av att metallfacket Numsa uteslutits från den ANC-lojala centralorganisationen Cosatu.

• Numsa var vid uteslutningen Cosatus största medlemsförbund.

• Saftu representerar i dag 800 000 anställda.

Cosatu
• Är med 1,8 miljoner organiserade Sydafrikas största centralorganisation.

• Bildades 1985 och spelade en viktig roll i kampen mot apartheid.

• Står historiskt nära regeringspartiet ANC.