Filippinerna kan skicka tusentals sjuksköterskor om de europeiska länderna svarar med att donera vaccin. 

– Vi överväger att höja taket för antalet utstationerade, förutsatt att vi når ett avtal, säger Alice Visperas, chef på arbetsmarknadsdepartementets enhet för utrikesfrågor, till Reuters.

30 000 filippiner, varav 11 000 sjuksköterskor, arbetar redan i det brittiska sjukvårdssystemet NHS. En talesperson för hälsodepartementet uppger att Storbritannien uppskattar deras bidrag men inte behöver byta till sig ytterligare vårdpersonal.

– Storbritannien har inga planer på att ingå en vaccinöverenskommelse med Filippinerna som innebär ytterligare rekrytering av sjuksköterskor, säger talespersonen till CNN och tillägger:

– Vi har redan uppgett att vi i framtiden kommer att dela med oss av eventuella överskottsdoser.

Miljontals filippiner arbetar utomlands och de motsvarande 255 miljarder kronor migrantarbetarna årligen skickar hem är livsviktiga för ekonomin. 

2019 tog nästan 17 000 sjuksköterskor anställning i utlandet. Men i april i fjol satte regeringen stopp med hänvisning till att vårdpersonalen behövdes på hemmaplan för att hantera pandemin. 

130 Så många länder har hittills inte fått en enda vaccindos.

Sedan dess har reglerna mjukats upp något. Det senaste budet är att 5 000 vårdutbildade ska tillåtas ta utlandsjobb under 2021.   

Med närmare 600 000 bekräftade coronafall, inklusive över 12 000 avlidna, är Filippinerna ett av de asiatiska länder som redovisat högst virussiffror i förhållande till folkmängd.

Merparten av allt vaccin på marknaden har gått till den rika delen av världen. Filippinerna behöver 140 miljoner vaccindoser men har ännu bara kommit över några tusen, som donerades av Kina. 

Det filippinska sjuksköterskefacket FNU reagerar kraftigt på försöket att använda medlemmarna som förhandlingsbrickor.

– Vi äcklas av hur regeringen behandlar sjuksköterskor och vårdpersonal som varor eller exportprodukter, säger generalsekreterare Jocelyn Andamo till Reuters. 

Även internationalen för offentliganställda, PSI, fördömer Filippinernas ”kohandlade”.

Samtidigt skriver det globala facket att förslaget ”speglar den desperation som utvecklingsländer som Filippinerna känner till följd av den nuvarande globala ordningen där vaccin fördelas orättvist.”

Vaccinklyftan

Runt 305 miljoner vaccinationer mot covid-19 har genomförts globalt. 

Omkring hälften av dessa har genomförts i tio höginkomstländer, däribland USA, Storbritannien, Israel och Tyskland.

130 av världens länder har hittills inte kommit över en enda vaccindos. 

Källor: PSI, Johns Hopkins-universitetet.