Handels välkomnar att Socialdemokraternas partistyrelse vill få bort anställningsformen allmän visstid ur lagen om anställningsskydd.

– Många arbetsgivare i handeln anställer tillfälligt på slentrian, trots att de egentligen behöver arbetskraft tillsvidare, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Däremot saknar Handels ett tydligt besked från Socialdemokraternas partistyrelse gällande hyvling. Hyvling innebär att arbetsgivare skär ned anställdas tjänstgöringsrad utan hänsyn till turordning eller uppsägningstid. Detta har de rätt till enligt en dom från Arbetsdomstolen som kom i höstas, efter att Handels hade stämt Coop.

– Det är oerhört allvarligt att en anställds livsvillkor kan ändras från ena dagen till en annan, ingen går längre säker på arbetsmarknaden. Om vi nu lyckas lösa frågan i avtal så måste lagstiftningen anpassas till det, i synnerhet då det är lagen som möjliggör detta oacceptabla beteende bland arbetsgivare, säger Susanna Gideonsson.

När Socialdemokraternas partistyrelse i fredags presenterade sina riktlinjer inför partiets kongress, som hålls i april, uppgav de att de ser stora fördelar med att parterna försöker hitta en lösning gällande hyvling. Man hänvisar till ett oklart parlamentariskt läge, men säger att lagstiftningsvägen måste övervägas om det inte är möjligt för parterna att lösa frågan.

– Vår inriktning att det här ska i första hand skötas mellan arbetsmarknadens parter men vi kan också se att det finns ett allt större bekymmer runt de här delarna. Det är bekymmersamt hur arbetsgivare tillämpar det, sa partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Handels har ställt krav gällande utrymmet för hyvling i avtalsrörelsen. Men enligt tidningen Handelsnytt uppgav Susanna Gideonsson då avtalskraven presenterades i januari att man helst, till skillnad från Socialdemokraterna, ser att hyvling åtgärdas lagstiftningsvägen. Detta eftersom avtal som är betydligt strängare än lagen kan minska arbetsgivarnas vilja att teckna avtal.

Läs mer om Hyvling

Ylva Johansson om hyvlingsdomen ”Är bekymrad”

Facket backar i mål om hyvling

Hyvling okej enligt Arbetsdomstolen

”Sörj inte domen – organisera er!” – Handels ungdomskommitté i Karlstad

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

S-kongress 2017

Så hanterar S-ledningen LO:s frågor

• S ”Jobb och tillväxt i hela landet blir centralt i valet 2018”

• Kommunal sågar S-förslag om vinst

• Årets fackliga hjälte driver på inför S-kongressen

• S vill rädda jobb i kristider

• Visstid het fråga inför S-kongress