LÄS OCKSÅ Skyddsombudet Claes Thim blev årets fackliga hjälte

Claes Thim har blivit ett känt namn i fackliga kretsar. I fjol utsågs han till Årets fackliga hjälte av LO Ung, efter att ha utsatts för trakasserier och påtryckningar när han som skyddsombud agerade mot missförhållanden under bygget av Mall of Scandinavia.

Nu vill han smida medan järnet är varmt. Inför S-kongressen har han skrivit en motion om att se över dagens regelverk för att stärka skyddsombudens roll.

Både Facksossen i Huddinge och Elsossen har klubbat igenom motionen som sin egen.

– Det har varit väldigt mycket uppmärksamhet efter Uppdrag Gransknings program så jag tänkte smida medan järnet är varmt. Jag tror att det är en fördel att folk känner igen en, säger Claes Thim, som är tjänstledig från sitt jobb som elektriker för att jobba heltid på Elektrikerförbundets Stockholmsavdelning och vara regionalt skyddsombud.

Claes Thim var nära att få en plats som ombud på Socialdemokraternas partikongress i april, men förlorade med några röster. Dock hoppas han att andra på plats i Göteborg ska stå upp för hans förslag.

– Jag är en vanlig knegare och ingen expert på att skriva motioner. Men jag försökte att inte gå in för mycket i detalj utan skrev den ganska försiktig, så jag hoppas att den får genomslag.

LÄS OCKSÅ Fler vill bli skyddsombud efter Claes Thims avslöjande

I motionen lyfter Claes Thim det utsatta läge som många skyddsombud är i dag. ”Jag själv vet, jag har varit skyddsombud på det där lilla bygget Mall of Scandinavia och vi skyddsombud som gick där mådde inte speciellt bra. Påtryckningar från chefer, huvudentreprenörer och beställarled gjorde att flera av skyddsombuden backade och ja, arbetsmiljön blev inte bättre kan man lugnt säga.”

Enligt Claes Thim är Mall of Scandinavia-fallet inte unikt. Därför föreslår han en översyn av dagens regelverk för att stärka skyddsombudens roll och ge dem större skydd än i dag.

Han vill även att Arbetsmiljöverket får mer resurser. Och att direktiven till myndigheten blir tydligare om att stötta lokala skyddsombud och om att göra fler oannonserade besök.

– När arbetsgivaren vet att Arbetsmiljöverket ska komma ut så är det fint på bygget, man fixar till. Men två veckor senare är det pengarna som styr igen. Man kan alltid vädja till allas goda vilja men det krävs mer för att förändra.

LÄS OCKSÅ Ledare: Vi behöver fler sådana som Claes

Claes Thim lyfter fram ILO:s rekommendation om att det ska finnas en arbetsmiljöinspektör per 10 000 invånare.

– När borgarna tillträdde skar de ner på resurserna och även om man börjat anställa fler nu är det fortfarande färre inspektörer än 2006, då fanns cirka 340. Vi borde ha omkring 450, nu är det närmare 300. Det är långt ifrån.

I sin motion lyfter han också att det måste bli möjligt för Arbetsmiljöverket att göra verklighet av utfärdade sanktioner mot utländska företag.

– I dag är det svårt att få in sanktionsavgifter från utländska företag. Det är ett jätteproblem med företag som inte följer svenska kollektivavtal och pressar både löner och arbetsmiljö. Det är som att du får fortkörningsböter men ändå inte åker fast.

LÄS OCKSÅ Handels stöttar skyddsombud

LÄS OCKSÅ Byggare arbetade två dygn i sträck

S-kongress 2017

S vill rädda jobb i kristider

Visstid het fråga inför S-kongress