Kommunals ordförande Tobias Baudin. Foto: Anders Wiklund/TT

Socialdemokraterna prioriterar en vinstbegränsning för skolan. Kommunal protesterar mot ett sådant upplägg. ”Övervinsterna inom äldreomsorgen är minst lika viktiga.”

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger i ett pressmeddelande att han delar bilden av att situationen i skolan är akut.

– Men att stoppa övervinsterna i äldreomsorgen är minst lika viktigt. Resurserna bör stanna i välfärden – inte försvinna i aktieutdelningar och skatteparadis, kommenterar han.

Lägre lönenivåer inom privatomsorg, samt mer visstider och deltider är tecken på att ”vinstdriften leder fel”, menar Tobias Baudin.

– Vi vet att svenska folket vill reglera vinsterna i välfärden. Det skulle förvåna mig mycket om ombuden på Socialdemokraternas partikongress skulle tycka något annat.

Enligt Dagens Industri så kommer vinsterna inom skolan, att döma av de skrivningar som Socialdemokraternas partistyrelse har antagit inför kongressen i april, att prioriteras. Förslaget till riktlinjer tar avstamp i att vinsterna i skolan ska begränsas ”avsevärt”. Vård och omsorg nämns inte.

– Det är skolvinsterna vi fokuserar på. Det är där vi ser störst problem. Det är viktigt att komma ihåg att det är på skolans område vi sticker ut jämfört med alla andra jämförbara länder, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

Redan tidigare har Socialdemokraterna antytt att när det kommer till vinster i välfärden kan partiet tänka sig låta någon sektor gå före — och söka stöd för en reglering exempelvis enbart på skolområdet.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt varnar Socialdemokraterna för att bara fokusera på att begränsa friskolevinster och låta vård- och omsorgsföretag vara.

– Det vore ett solklart brott mot vår överenskommelse, säger han.

Jonas Sjöstedt är bekymrad över de signaler som nu kommer från Socialdemokraterna om att man vill fokusera på att först och främst begränsa skolvinsterna.

– Det skulle innebära att man får ta ut obegränsade privata vinster i både sjukvård och äldreomsorg, säger han.

Vänsterpartiledaren påpekar att överenskommelsen är en del av det budgetsamarbete regeringen har med V.

– Budgetsamarbetet hänger ihop med att man håller det man lovat när det gäller vinster i välfärden. Om Socialdemokraterna skulle bryta ingångna avtal om vinstjakten då har de valt att bryta överenskommelsen med oss. Vi hoppas att de inte gör det.

Remisstiden för Ilmar Reepalus utredning om att sätta tak för vinsterna i privata välfärdsföretag gick ut i dag, onsdag.

TT/Arbetet