– Det är inte rimligt att en arbetsgivare från ena dagen till den andra ska kunna hyvla ner de anställdas arbetstid. Det är väldigt stor skillnad att leva på en deltidslön istället för en heltidslön, säger Susanna Gideonsson efter domstolens besked.

Målet gäller anställda på en Coop Forum-butik i Örebro. När butiken behövde skära ner antalet arbetade timmar på grund av arbetsbrist hösten 2014 gjorde de det genom att skära i antalet timmar som enskilda arbetade i stället för att säga upp några helt. Enligt domen sjönk veckoarbetstiden för de elva arbetstagare som företräds i domstolen med mellan 3 och 8,25 timmar.

Handels har hävdat att man då i praktiken sade upp de personerna, för att sedan anställa dem på nytt med lägre sysselsättningsgrad. Facket krävde skadestånd för att arbetsgivaren varken följde turordningsregler eller betalade uppsägningslöner.

Arbetsgivarsidan har däremot hävdat att det inte rör sig om uppsägningar, utan om omplaceringar. Då gäller inte regler om turordningslistor och uppsägningslön.

Handels menar att det inte kan vara omplacering då endast sysselsättningsgrad, inte arbetsuppgifter, ändras. Att de anställda skrivit under på de nya villkoren förklaras med att de känt sig tvungna, de skrev på under protest. Men nu har domstolen alltså gett arbetsgivarsidan rätt i att det inte rört sig om uppsägningar. Handels krav på skadestånd avslås.

Domen slår fast att var och en av arbetstagarna har accepterat erbjudandet om att jobba färre timmar.

– Jag var ju tvingad, annars hade jag ju inte haft mitt jobb kvar, sa en av de anställda om varför hon skrev på då hon vittnade i domstolen i oktober.

– Jag tyckte inte det var rätt att jag skulle förlora mina timmar, jag ville ha dem kvar, sa hon också.

Fler av de anställda lämnade liknande vittnesmål. Olov Östensson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, företrädde Handels i rätten. Under förhandlingarna sa han till Arbetet att detta är ett pilotfall som ska svara på om man kan omplaceras till identiska arbetsuppgifter.

– Om vi förlorar kommer arbetsgivaren väldigt fritt kunna omreglera, sa han.

Nu är detta alltså vad som skett.

– Domen visar att dagens las är som en schweizerost, med stora hål och lätt att hyvla. Det här ställer stora krav, både på arbetsmarknadens parter och sittande regering att agera för att täppa till hålen, säger Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande från Handels.