Oslo 20100414. Gressmatta p Ullevaal stadion blir n skiftet ut. Det har vÊrt mye oppmerksomhet rundt de dÂrlige spilleforholdene p hjemmebanen til VÂlerenga og landslaget. Foto: HÂkon Mosvold Larsen / Scanpix NORGE / SCANPIX / kod 20520

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Olyckor, stress, kränkningar och farliga situationer. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 42

* En mullvadsfälla exploderade på vaktmästare. På en fotbollsplan i Hästveda, Skåne, har vaktmästaren i många år satt ut fällor för att bli av med mullvadar. Nyligen införskaffades en ny typ av fälla som laddas med skott. Och när en sådan fälla skulle laddas smällde ett skott i vaktmästarens ansikte, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Vaktmästaren fick bland annat skador på ögonens hornhinnor, liksom blödningar i ansiktet.

* Brevbärarna på Bring Citymail har i vissa fall inte möjlighet att gå på toa eller ta andra pauser. Det påpekar Arbetsmiljöverket som efter en anmälan från skyddsombuden överväger att ställa krav på åtgärder. I dag finns inga regler för hur anställda som är ute hela dagen ska äta sin lunch eller byta kläder om de blir blöta, skriver Sekotidningen.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 41

* I tre veckor skulle en sjuksköterska vikariera och ha ansvar för halva äldreboendet i Torvalla, Östersund. Men det slutade med att hon fick ta allt ansvar, utan introduktion och utan journaler. Efter en dag lämnade hon sitt vikariat. Till Östersunds-Posten förklarar sjuksköterskan att hon gick från jobbet för att inte riskera sin sjuksköterskelegitimation. Hennes anmälan till kommunen följs nu upp av Arbetsmiljöverket.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 40

* Kommunal har tagit beslut om att ställa in kvällsbussar i Nässjö, Småland, efter att de blivit beskjutna. Vilket skjutvapen som användes vid beskjutningen av två bussar är oklart. Det blev märken på bussarnas rutor, men kulorna har inte gått igenom glaset, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping. När busslinjerna kan börja rulla igen är ännu ej bestämt.

* Just nu pågår Arbetsmiljöverkets nationella granskning av socialsekreterares arbetsmiljö. Den kommer att pågå fram till slutet av 2017 men redan nu går att se preliminära resultat. Bland annat visar granskningen att en av fyra socialsekreterare lider av psykiska påfrestningar som sömnbesvär och att anmälningar om arbetssjukdomar inom yrket ökade med 123 procent mellan 2014 och 2015.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 39

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 38

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet – vecka 37