STOCKHOLM 20160314 Stressad man sitter vid dator i kontorslandskap. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Rektorerna i Kungälvs skolor är hårt belastade i sitt jobb. Foto: Henrik Montgomery/TT

Olyckor, stress, kränkningar och farliga situationer. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets nya arbetsmiljösvep. 

• I Höör, Skåne, inträffade förra veckan en arbetsplatsolycka när en man skulle göra en felsökning på en lyktstolpe. När han rörde vid lyktstolpen visade det sig att den var strömförande och han fick en kraftig strömstöt genom hela kroppen.

Av stöten ramlade han över en maskin som stod intill och fick därefter föras akut till sjukhus med brännmärken på kroppen. Olyckan har polisanmälts och utreds nu som vållande till kroppsskada, skriver Skånska Dagbladet.

• Fackförbundet Visions landstingsavdelning i Dalarna har anmält Landstinget Dalarna till arbetsmiljöverket. De menar att landstinget inte tar anmälningar om kränkande särbehandling och mobbning på allvar. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna.

Anmälan har resulterat i ett möte mellan landstingsledningen och Arbetsmiljöverket.

• På Coop Forum i Ersboda, Västerbotten, larmades polisen om en arbetsplatsolycka. En anställd fick frätande medel i ögat och fördes akut till sjukhus.

Händelsen inträffade i samband med rengöring inne i butiken och skadeläget var vid polisanmälan oklart, skriver Västerbottens-Kuriren.

• Rektorerna i Kungälvs skolor är för hårt belastade och arbetsmiljöarbetet följs inte upp. Om bristerna inte åtgärdas före årsskiftet hotas kommunen med vite på 200 000 kronor, skriver Kungälvs-Posten.

Arbetsmiljöverket påpekade redan i fjol den dåliga arbetssituationen och kommunens åtgärdsförslag har nu underkänts av myndigheten som konstaterar att bristerna kvarstår.

• Arbetsmiljön inom transport av tungt gods innebär stora säkerhetsrisker. Det menar Arbetsmiljöverket som gjort en granskning av branschen som visar att uppskattningsvis 70 procent av transporterna har last som är dåligt säkrad.

Sveriges Radio Ekot intervjuade i veckan Mikael Roos, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, som berättar att han gett åkerier viten på uppemot 150 000 kronor när de betraktats som trafikfarliga. Läs mer om det här.