STOCKHOLM 20080221 En termometer Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190

Foto: Claudio Bresciani/TT

Olyckor, stress, kränkningar och farliga situationer. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 39

• Hamnarbetare på färjeterminalen i Visby har anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Tunga och klumpiga bagagevagnar bidrar till felaktiga arbetsställningar, skriver Transportarbetaren. Skyddsombudet Bengt Karlsson säger till tidningen att de verkat för en bättre arbetsmiljö i tre år men inte fått gehör från arbetsgivaren Gotlands stuveri.

• En kvinna i 30-års åldern skadades förra veckan på Sandvik Gävle. Hon jobbade som operatör vid en travers, en typ av lyftkran, när hon blev klämd. Tillståndet uppges inte vara kritiskt men Sandvik förklarar att det var en allvarlig olycka och att kvinnan fick frakturer på revbenen. Olyckan ska nu anmälas till Arbetsmiljöverket, rapporterar Gefle Dagblad.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 38

• Sommarvärme inne på Ica Signalen i Ekholmen, Linköping, får skyddsombuden att se rött. 26 grader ger dålig ventilation och dålig luftkvalitet och nu kräver personalen att arbetsgivaren åtgärdar problemen. Skyddsombuden menar att arbetsförmågan hos de anställda påverkas och att olycksfallsrisken ökar, skriver Affärsliv.com.

• Tre fackförbund anklagar skolledningen på Aspuddens skola i Stockholm för att mobba och kränka personal. Situationen ska ha varit så allvarlig att ett flertal anställda sagt upp sig, skriver tidningen Mitt i Liljeholmen/Älvsjö. Nu har Vårdförbundet, Lärarnas Riksförbund och Kommunal anmält Aspuddens skola till Arbetsmiljöverket.

• 50 barnmorskor saknas på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Och detta enbart för att själva grundbemanningen ska vara uppfylld, rapporterar SVT Väst. För att få situationen att gå ihop har Sahlgrenska presenterat ett antal åtgärder. Bland annat kommer personalen inte kunna ansöka om extra semester, ta ut kompledighet eller vidareutbilda sig.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet – vecka 37