STOCKHOLM 20160507 Flygande drˆnare Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Foto: Pontus Lundahl/TT

Olyckor, stress, kränkningar och farliga situationer. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet – vecka 37

• En byggfirma i Ystad har dömts av Kammarrätten att betala 46 400 kronor för en byggställning som saknade korrekt skydd. Byggfirman hävdar att byggställningen inte skulle användas men en av de anställda hade på eget bevåg utfört ett arbete på ställningen, skriver Ystads Allehanda.

• Entreprenörer som skulle arbeta på Billerud Korsnäs pappersbruk i Karlsborg den 24 augusti blev sjuka efter att ha andats in klordioxid. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket fick fyra personer bröstsmärtor, huvudvärk och irritation i halsen. Dagen efter fick samtliga uppsöka sjukhus och inhalera syrgas och kortison för att öppna upp luftvägarna. Nu ska händelsen utredas, skriver Piteå-Tidningen.

• Hemtjänstpersonalen i Avesta kommun har ett så pressat schema att de ibland tvingas kissa i skogen för att hinna, skriver Kommunalarbetaren. Nu har Kommunals skyddsombud i Krylbo anmält kommunen till Arbetsmiljöverket. Avesta kommun har sedan tidigare upprättat en handlingsplan som inte godtogs av skyddsombuden då åtgärderna inte ansågs tillräckliga.

• Mer än varannan kvinna i Sverige, 52 procent, upplever att de har blivit diskriminerade i arbetslivet på grund av de är kvinnor. Det visar arbetslivspanelen Manpower Work Life med drygt 4 000 svarande.

• Drönare ska förbättra arbetsmiljön för anställda vid bostadsbolaget Tunabyggen i Borlänge. Tunabyggen har nu vänt sig till länsstyrelsen med en ansökan om tillstånd, rapporterar Dalarnas Tidningar. Tanken är att drönaren ska besiktiga fasader och tak, men även snödjup och hängrännor så att personalen slipper detta.