STOCKHOLM 20140908 FrottÈhanddukar p handuksh‰ngare i ett badrum Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

Olyckor, stress, kränkningar och farliga situationer. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 41

• Väg- och järnväg. I veckan uppmärksammar Sveriges Byggindustrier tillsammans med Trafikverket och Svenska teknik-och designföretagen, STD, olycksrisker vid väg- och järnvägsarbete. Manifestationen Stand Down är en del i projektet ”Tillsammans mot olyckor i anläggningsbranschen” och genomförs för fjärde året i rad. Målet om nollvision ligger fast kommande år och stora väg- och järnvägsarbeten ska ha högsta säkerhet för anställda.

• Märsta. Fem gånger har hjul på Arrivas bussar i Märsta, norr om Stockholm, lossnat de senaste månaderna. ”Vi känner en stor oro då det har hänt att hjulen lossnat och vid två tillfällen så har däcket rullat ut i terrängen”, uppger arbetsplatsens skyddsombud i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Enligt Arrivas pressjour ska hjulen kontrolleras och bytas ut successivt, skriver Upsala Nya Tidning.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 40

• Postnord. Anställda kräver tillbaka duschhanddukar. När Strålfors bytte ägare till Postnord menade nya ägaren att de anställda inte svettades eller blev smutsiga och drog in alla handdukar, rapporterar Smålänningen. Men det håller de anställda inte med om och har nu bett Arbetsmiljöverket att titta på frågan. En enkät visar att 118 av 167 anställda blir svettiga ibland på arbetstid men Postnord anser att de i så fall får ta med egen handduk.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 39

• Sundsvall. Personalen i Postnords lokaler i Sundsvall chockades när en person ville posta en pistol. Stämningen upplevdes som obehaglig när kunden tog fram pistolen som skulle postas. I ett tillbud om psykisk chock till Arbetsmiljöverket står att kunden börjat vifta med vapnet när hen inte fick skicka det med posten, skriver Sundsvalls Tidning.

• Härjedalen. Kommunkansliet i Härjedalen riskerar vite om 50 000 kronor, rapporterar Östersunds Posten. I våras begärde ett skyddsombud på Kommunal, med stöd från SSR och Vision, åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Detta efter att en medarbetarundersökning från september 2015 visade att över 30 procent av arbetstagarna på kansliet utsatts för kränkande särbehandling eller mobbning de senaste tolv månaderna.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 38

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet – vecka 37