Joakim Bornold, sparekonom Nordnet. Foto: Daniella Backlund/TT

Förväntningarna var redan lågt ställda — men Ericssons resultat för tredje kvartalet blir betydligt lägre än väntat sedan försäljningen rasat, meddelar bolaget. Aktien rasar över 15 procent på börsen.

LÄS OCKSÅ Flagrant bevis på misskött kompetensutveckling – Anders Ferbe om Ericssons agerande

– Prognoserna och förväntningarna som är satta på Ericsson inför rapporten var lågt ställda, riktigt lågt ställda till och med. Att man skulle överraska på den negativa sidan, det kommer som en rejäl överraskning för mig. Framför allt när det är så pass mycket, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold, som följt Ericsson under en längre tid.

Det krisdrabbade telekombolagets rörelseresultat för tredje kvartalet landar preliminärt på 0,3 miljarder kronor, att jämföra med 5,1 miljarder kronor motsvarande period i fjol, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Vårt resultat är väsentligt lägre än vi förutsett och avviker från vad vi tidigare kommunicerat kring marknadsutveckling, med ett svagt slut på kvartalet”, skriver tillförordnande vd:n Jan Frykhammar i en kommentar.

”De negativa industritrenderna har fördjupats och primärt påverkat segmentet Networks. Trots fortsatt genomförande av vårt kostnadsbesparingsprogram har detta inte kompenserat för lägre försäljning och bruttomarginal”, fortsätter han.

LÄS OCKSÅ Därför har Sverige förlorat 160 000 industrijobb

Försäljningen inom Networks sjönk med hela 19 procent. Totalt uppgick intäkterna till 51,1 miljarder kronor, jämfört med 59,2 miljarder kronor tredje kvartalet i fjol. Allra sämst går det i länder och regioner med svag ekonomi, såsom Brasilien, Ryssland och Mellanöstern, enligt bolaget.

Den för Ericsson viktiga bruttomarginalen minskade från 34 till 28 procent. Enligt bolaget förväntas nuvarande trender att vara oförändrade på kort sikt.

”Vi kommer att fortsätta arbeta med pågående kostnadsbesparingar och vidta ytterligare åtgärder för att reducera kostnaden för sålda varor för att anpassa verksamheten till lägre försäljningsvolymer”, skriver Jan Frykhammar.

LÄS OCKSÅ ”Jättetufft för medlemmarna i Kumla”

TT: Vad säger det här om läget för Ericsson?
– Det är illa med Ericsson som bolag, men det är också uppenbarligen en väldigt, väldigt tuff marknad som man är i. Det är inte bara det att man tappar sina marknadsandelar, utan hela marknaden sjunker ganska rejält. Det är illavarslande förstås, och olyckligt att man verkar i en så tuff marknad just nu, när man har så extremt mycket internt att brottas med, säger Joakim Bornold.

LÄS OCKSÅ Kritik mot Ericssons kommunikation

I förra veckan meddelade Ericsson att cirka 3 000 jobb försvinner från Sverige. Tillverkningen i Borås läggs sannolikt ner och även Kumla drabbas hårt. Bolaget står dessutom utan permanent vd sedan Hans Vestberg fick sparken i somras. På frågan om Ericsson har någon framtid som bolag svarar Joakim Bornold:

– Ericsson har absolut en framtid, men det är högst osäkert om det har en framtid som ett fristående bolag. Tyvärr kommer vi allt närmare en lösning där Ericsson kanske antingen delas upp, att man styckar upp bolaget, eller att någon annan helt enkelt köper upp det.

Han ser en risk för att det kommer att krävas ytterligare sparåtgärder, utöver de som hittills har presenterats.

– Vi har nog inte sett det värsta än för Ericsson.

LÄS OCKSÅ De röstade nej till stöd till Ericsson i EU-parlamentet

De siffror som nu redovisas är preliminära — den fullständiga kvartalsrapporten kommer den 21 oktober. Senare under morgonen ska Ericsson kommentera vinstvarningen under en telefonkonferens.

LÄS OCKSÅ ”Att flytta löser inga problem”

LÄS OCKSÅ En miljard i löner och bonusar till Ericssons ledning

LÄS OCKSÅ Borås tillverkning flyttar till Ungern

LÄS OCKSÅ ”Kommer påverka industrin i stort” – lokala fackbasen om neddragningarna

LÄS OCKSÅ Ledare: Håll ihop produktion och forskning, Ericsson! – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ 3 000 varslas på Ericsson

Ericssons problem

• Branschbedömare har lyft fram flera faktorer bakom Ericssons kris. Företagets organisation har sviktat, teknikutvecklingen rusar iväg och konkurrensen är mördande.

• Ericssons kärnverksamhet är nätverksprodukter. Detta segment krymper sedan en tid tillbaka och företaget har inte lyckats hitta några nya intäktskällor som kan kompensera detta.

• Bolaget sätter stort hopp till 5G, men experter ifrågasätter om det är lösningen.

• Till detta kommer att företaget saknar en permanent vd efter Hans Vestberg som fick sparken i slutet av juli efter en svag kvartalsrapport. Han hade fått hård kritik bland annat för att han trots kris i bolaget kunnat plocka ut stora bonusar.

• Rekryteringsprocessen har gått trögt och flera tunga namn ska ha tackat nej, rapporterade Dagens Industri häromdagen.