Med mindre än två veckor kvar till LO-kongressen presenterade valberedningen i går, den 6 maj, sitt förslag till ny LO-ordförande. 

Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket och till yrket kock, är den person som valberedningen anser är bäst lämpad att axla rollen efter Susanna Gideonsson.  

Men nu kan Arbetet berätta att Pim van Dorpel dömdes för grovt rattfylleri i april 2011 av Nyköpings tingsrätt. 

Skyddstillsyn i stället för fängelse

När han greps i sin bil utanför Gnesta i februari samma år hade han vid tillfället en utandningsluft på 0,53 milligram per liter, vilket motsvarar ungefär 1,0 promille i blodet.  

Det är också där gränsen för grovt rattfylleri sätts – ett brott som normalt ger fängelse i upp till två år.  

Men eftersom Pim van Dorpel erkände sitt brott och på eget bevåg påbörjade en alkoholavvänjande behandling ansåg Nyköpings tingsrätt att skyddstillsyn var tillräckligt. 

”Många fastnar i alkoholism”

Nu berättar han själv för Arbetet om domen, kandidaturen och sin alkoholism. 

– Det här är något som har format mig till den jag är. Man kanske kan kalla det för någon slags arbetsskada. Det är inte alls ovanligt att folk i min bransch fastnar i alkoholism, säger han och fortsätter: 

 – Men jag har alltid tagit ansvar för vad jag har gjort, och jag har även varit helt öppen gentemot min organisation. 

Vad hände innan du greps? 

– Under många år var jag en högfungerande alkoholist. Jag hade ett högt intag, men kunde ofta balansera det. Det fanns också perioder då jag försökte sluta dricka, men det fixade jag aldrig. 

Är nu nykter alkoholist

Pim van Dorpel beskriver hur han planerade sitt alkoholintag: 

– Jag tänkte igenom det så att jag inte körde när jag drack. Men vid det här tillfället klarade jag det inte. Det är något som jag ångrar djupt. Det jag gjorde var förkastligt. Men jag tar fullt ansvar för det och skrev också direkt in mig på kommunens behandlingsprogram. 

Vägen framåt efter det har varit brokig, berättar han.

– Det har varit en lång kamp, men i dag är jag nykter alkoholist. Den gången var det sista tillfället jag drack alkohol. 

Berätta om din bakgrund. Vem är du? 

– Jag är 46 år gammal, restaurangutbildad i Nyköping och har jobbat som kock i många år innan jag halkade in på ett bananskal i facket 2009. Då som vikarierande ombudsman. Jag även tävlat i matlagning i World Skills Sweden. Min identitet är mycket att jag är kock. 

Du befinner dig i en förtroendebransch. Nu förväntas du axla rollen som ordförande för LO. Hur tänker du att din bakgrund kan påverka tilliten till dig? 

– Jag har full respekt för att man kan ifrågasätta mitt omdöme. Det här är som sagt en del av mig. Men det har också stärkt mig i hur jag resonerar kring en massa saker i livet. Jag jobbar aktivt i mina barns scoutkår och jag har drivit en hård linje i min organisation vad gäller alkoholkultur. 

Han fortsätter:  

– Min förhoppning är också att människor tror att man kan förändras, och att även arbetare kan ta sig framåt i livet och få andra chanser efter avtjänat straff. 

Vad är ditt förhållande till alkohol i dag? 

– Jag är nöjd att jag inte använder det. Det kan förändra människor. Men det är tillåtet och är en stor del av den bransch jag kommer ifrån. Jag har inga moraliska aspekter på att andra dricker. 

Hur tror du att det här påverkar dina möjligheter att bli vald? 

– Det har varit känt för valberedningen så klart. Och de har ändå valt att nominera mig. Det är en bedömning som valberedningen får stå för. Men återigen så har jag aldrig nekat till detta. Det är också rätt långt tillbaka i tiden nu.  

Vad anser du att du kan bidra med som LO-ordförande? 

– Det är lite tidigt att gå in och säga vad man vill göra innan man ens blivit vald. Men jag har en bred erfarenhet. Jag brinner för rekrytering och organisering. En styrka hos mig är att jag kan kombinera operativt och strategiskt arbete. 

– Jag hoppas att jag som person, mina förmågor och min vilja kommer att vara rätt för LO. Det är därför jag står till förfogande.  

Lyssna på podden Arbetet Krim