Mindre än två dygn innan valet skulle ske meddelades det överraskande att den föreslagne kandidaten Pim van Dorpel inte längre ställer upp som LO:s ordförande.

 – Jag har efter samtal och ytterligare betänketid beslutat att jag inte längre står till valberedningens förfogande. Det är av privata skäl, säger Pim van Dorpel i ett pressmeddelande.

Arbetet kunde förra veckan avslöja att Pim van Dorpel dömts för grovt rattfylleri 2011, och han berättade då att han i dag lever som nykter alkoholist. Detta ska dock ha varit känt av valberedningen innan han föreslogs.

Valberedningen kommer nu återuppta sitt arbete med att hitta en ny kandidat i sista stund. Kongressen där valet skulle ske inleds redan imorgon, fredag och själva valet var inplanerat till lördag lunch.

– Vi från valberedningen beklagar beskedet, samtidigt som vi respekterar det. Vi arbetar nu vidare med att ha ett nytt färdigt förslag, säger Tomas With, valberedningens ordförande.

Tufft läge för valberedningen

Att Pim van Dorpel föreslogs att ta över som LO-ordförande efter Susanna Gideonsson blev känt först förra måndagen.

Valberedningen har haft ett tufft arbete med att vaska fram fyra kandidater till en helt ny LO-ledning, och det har tagit längre tid än vanligt.

Att Pim van Dorpel, vice ordförande för HRF, föreslogs som ordförande kom som en överraskning för många, särskilt eftersom förbundets ordförande Malin Ackholt tidigt meddelade att hon kandiderade till en plats i LO:s ledning.

Mindre överraskande är att IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä föreslagits till att ta över förhandlingsansvaret som avtalssekreterare för LO.

Som förste vice ordförande har valberedningen föreslagit Louise Olsson, vice ordförande för Elektrikerna och Jessica Leiding, förbundssekreterare för Kommunal, är föreslagen som andre vice ordförande. 

Om dessa väljer att kvarstå som kandidater även efter att Pim van Dorpel hoppat av är ännu inte helt säkert. Valberedningen har under hela processen betonat att det handlar om att hitta ett bra lag, som fungerar tillsammans.

Att ordförandekandidaten nu hoppar av förändrar onekligen helheten.

Veli-Pekka Säikkälä: ”Inga kommentarer”

Arbetet har varit i kontakt med Veli-Pekka Säikkälä som inte vill kommentera varken hur han ser på att LO nu står utan ordförandekandidat eller om det påverkar hans egen kandidatur till ledningen.

– Jag har inga kommentarer, säger han.

Den stora frågan är ändå vem som nu kan bli aktuell som LO-ordförande. HRF:s ordförande Malin Ackholt sågs länge som den mest troliga kandidaten, med sin långa fackliga erfarenhet.

LO:s kanslichef Elisabeth Brandt Ygeman lyftes fram som en stark kandidat i slutet av processen, också hon har lång erfarenhet både från LO och från Handels där hon tidigare suttit i för.

Även Byggnads ordförande Johan Lindholm har förts fram som en bra kandidat av bland andra Unga Byggare och debattören och journalisten Göran Greider.

Det finns också andra erfarna förbundsordförande som har nämnts i spekulationerna så som Sekos Gabriella Lavecchia, GS ordförande Per-Olof Sjöö, IF Metalls Marie Nilsson och Kommunals Malin Ragnegård.

Valet av en helt ny LO-ledning skulle som sagt ske vid lunchtid på lördagen, men schemat på kongressen kan nu behöva ändras om. Kongressen avslutas först på måndagen och det öppnar för att ett val kan senareläggas. Senaste på måndag bör det dock stå klart vem som tar över ordförandeposten, och de andra rollerna i LO:s ledning.