Ingressen är uppdaterad sedan Pim van Dorpel valt att inte ställa upp som ny ordförande för LO. Texten nedan är inte ändrad.

Pim van Dorpel får nog sägas vara lite av en doldis, i alla fall utanför den fackliga världen. I dag vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF, med bakgrund som kock på finkrogar.

Valberedningen, som tagit fram kandidater till alla fyra topposter i LO-ledningen, motiverade valet av Pim van Dorpel med att han kan stärka den fackliga organisationen.

”Bra lagledare”

– Vi uppfattar honom som en mycket bra lagledare och så har han idéer om hur han vill utveckla LO och samarbetet mellan förbunden för att göra LO till en ännu starkare facklig organisation, sade Tomas With, ordförande för LO:s valberedning, tidigare till Arbetet.

Men alla håller inte med. Jenny Bengtsson, i dag inspektör på Arbetsmiljöverket, har suttit i HRF:s förbundsstyrelse tillsammans med Pim van Dorpel under flera år. Hon tror att LO behöver en annan ledare.

– Det är ju ingen som vet vem han är, för han är en fullständigt osynlig person, så jag är otroligt skeptisk.

”Har inga idéer”

Jenny Bengtsson beskriver honom som en trevlig person men som en ledare utan egna åsikter eller idéer. Samtidigt är hon lite kluven. När hon själv började sin fackliga bana inom HRF var det Pim van Dorpel som ledde hennes medlemsutbildning. Då var han lokal ombudsman.

– Då visade han en väldig glöd och var entusiasmerande, så han är ju en del i att jag blev aktiv i facket. Men sedan, när han kom till förbundskontoret, försvann den glöden och han blev en förvaltare i stället, säger Jenny Bengtsson.

Enligt henne blev aktiva och tidigare aktiva i HRF, som hon har kontakt med, mycket förvånade när valberedningen presenterade sitt förslag. En av dem är Malin Bastholm, som också suttit i förbundsstyrelsen.

”Doldis utan karisma”

Även hon beskriver Pim van Dorpel som en trevlig och diplomatisk person, duktig på att samarbeta.

– Men han är en doldis utan karisma. Det LO skulle behöva är en agitator som kan ta kampen för bättre villkor, säger Malin Bastholm.

En som däremot tror att Pim van Dorpel är helt rätt person att leda LO är Mikael Johansson, Målarnas förbundsordförande. Han sitter bland annat i styrelsen för den fackliga biståndsorganisationen Union to union tillsammans med Pim van Dorpel.

”Jättestort LO-hjärta”

– Jag har jobbat med Pim i ganska många år och det är en person med ett jättestort LO-hjärta. Han har en väldigt stor integritet och har förmågan att lyfta sig från det här ibland ganska snäva förbundsperspektivet och faktiskt se de stora linjerna och frågorna.

När han beskriver Pim van Dorpel använder han ord som ”snabbtänkt”, ”bra strateg” och ”förmåga att se helheten”.

– Pim är väldigt duktig i de rent organisatoriska frågorna också. Alltså hur fungerar föreningen? Hur bygger man demokrati? Hur bygger man engagemang? Plus att han är väldigt trygg i sin grundläggande ideologiska uppfattning, säger Mikael Johansson.

Pim van Dorpel

Född 1978 och bor i Nyköping.

Utbildade sig till kock på en restaurangskola i Nyköping och jobbade sedan bland annat på stjärnkrogen Oaxen, i Stockholms skärgård, och Södertuna slott i Sörmland.

2009 blev han lokal ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

2014 valdes till vice ordförande för HRF, vilket han varit sedan dess.

Han sitter även i styrelsen för flera fackliga och partsgemensamma organisationer, till exempel Union to union, Worldskills Sweden och Trygghetsfond TSL.

Har särskilt engagemang för:

  • Yrkesutbildningsfrågor
  • Omställningsfrågor
  • Internationellt bistånd