LO:s kanslichef Elisabeth Brandt Ygeman lyfts nu fram som kandidat att ta över ordförandeposten i LO. Enligt flera anonyma uppgifter till Dagens Arena ska hon vara favoritkandidaten.

Hennes namn har dykt även när Arbetet ringt runt för att höra hur fackliga på olika nivå i LO och förbunden ser på möjliga ordförandekandidater.

Själv har hon dock förnekat att hon skulle vara aktuell, eller ens nominerad, när Arbetet ställde frågan i mars. 

Att hon nu nämns som favoritkandidat i Dagens Arena kommenterar hon i ett sms till Arbetet.

”Det är bara spekulationer. Finns inget att säga i övrigt.” skriver hon. 

Elisabeth Brandt Ygeman nämndes i spekulationerna redan inför ordförandevalet i LO 2012.  Hon har en lång facklig bakgrund både inom LO och i fackförbundet Handels där hon varit både förbundssekreterare och förste vice ordförande. 

Ackholt och Säikkälä vill sitta i LO:s ledning

När mindre än tre veckor återstår till LO-kongressen är det fortfarande tyst från valberedningen. 

Enligt flera källor ska valberedningen ha haft ett svårt pussel att lägga för att få ihop en helt ny LO-ledning. Fyra poster ska fyllas och de möjliga alternativen har varit få, enligt uppgifter till Arbetet.  

Två personer har hittills öppet bekräftat att de kandiderar till roller i LO:s ledning.  Den första är IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, som är huvudkandidat till rollen som LO:s avtalssekreterare

Den andra är HRF:s ordförande Malin Ackholt, som inte velat säga vilken roll hon nominerats till, men flera personer har sagt till Arbetet att hon nämnts som ordförandekandidat.  

Andra kandidater som lyfts i sammanhanget är Byggnads ordförande Johan Lindholm och Sekos ordförande Gabriella Lavecchia. Båda har varit sparsamma med sina kommentarer och hänvisat till att valberedningens arbete pågår. 

Även Kommunals ordförande Malin Ragnegård har nämnts som en lämplig LO-ordförande. Liksom GS ordförande Per-Olof Sjöö och IF Metalls ordförande Marie Nilsson, som båda sagt till Arbetet att det inte är aktuellt för deras del. 

Valet av en ny LO-ledning ska ske på LO:s kongress 17-20 maj. Det är inte känt när valberedningen kommer att presentera sitt förslag. Enligt LO:s stadgar behöver det inte ske förrän på kongressen, men målet har varit att presentera förslaget så fort som det klart.

För kännedom: Elisabeth Brandt Ygeman är styrelseordförande för företaget LO Mediehus som ger ut tidningen Arbetet.