I dag, torsdag 25 augusti, presenterade Socialdemokraterna sitt valmanifest, det vill säga vad partiet vill driva igenom de närmaste fyra åren.

Under pressträffen handlade det inte främst om jobben, utan mer om att bekämpa gängkriminalitet och få bukt med det som partiet kallar för krigsekonomin.

”Det handlar om gängkriminalitet och våld som sätter skräck i hela bostadsområden, en sönderprivatisering av välfärden som skapar klyftor mellan människor och delar av vårt land, och klimatutsläpp som hotar liv och hälsa” står det i valmanifestet.

Redan kända jobbförslag

När det kommer till arbetslivet tog statsminister Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg upp ett antal förslag som i de flesta fall redan var kända, så som att:

Partiet vill också införa ett aktivitetskrav för människor som får försörjningsstöd.

– Det handlar om att kunna hjälpa till med insatser som är bra för samhället men som inte görs nu. Eller att höja kvaliteten på fritids eller andra ställen, sade statsminister Magdalena Andersson i en intervju i Arbetet tidigare i somras.

Ungdomsgaranti ej i valmanifest

I november förra året hade Socialdemokraterna partikongress. Då klubbades flera förslag på arbetsmarknadsområdet.

Några av dem som inte syntes i valmanifestet nu är frågan om en ny ungdomsgaranti, där arbetslösa snabbt ska få stöd. Liksom en skattereduktion på medlemsavgiften till ett fackförbund.