Rosengård, Vivalla och Skäggetorp. I nyhetsrapporteringen har namnen blivit nära sammankopplade med gängvåld och upplopp. Men det är områden som också brottas med andra utmaningar. Arbetslösheten är en. 

I de områden som polisen har pekat ut som särskilt utsatta är arbetslösheten tre gånger högre än i riket. Det visar unika siffror som Arbetet har låtit ta fram.  

Så har det sett ut länge. Redan för tio år sedan var skillnaden så här stor. ”Ett misslyckande”, som Arbets­förmedlingens tidigare analyschef Annika Sundén konsta­terar.

Hon påpekar samtidigt: Det är en förlust. För de människor som inte lyckas få ett arbete, liksom för ­samhället som helhet.  

I vår granskning av arbetslösheten i de utsatta områdena möter vi flera av dem som frustrerat kämpar för att bryta utanförskapet.  

Många mammor saknar arbete

Ayan Mohamed är en av de drivande krafterna bakom den grupp mammor som nattvandrar i Järvaområdet. Hon lyfter att många mammor saknar ett arbete. Jobben de får är med stöd – och när stödet tar slut förvinner jobbet. 

Ahmed Abdirahman, som bland annat är grundare av Järvaveckan, framhåller vikten av att möta människorna där de är.

Han ifrågasätter bland annat varför inte yrkes­högskolorna tar sig till de utsatta områdena för att rekrytera till sina ­utbildningar.  

Några enkla svar på hur arbetslösheten ska brytas i de utsatta områdena finns inte. Men behovet av trygga jobb är skriande.  

Fattigdom leder till utanförskap

Långtidsarbetslösheten är också en av stridsfrågorna i valet.

Från höger stavas lösningen bidragstak. Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson har vädrat en maxsiffra på 13 000 kronor.  

Men att i ännu högre utsträckning fattiggöra människor som kämpar hårt för att få ett jobb kommer aldrig att vara en lösning.

Det föder bara ett redan allt för stort utanförskap.