”Det är konsekvensen av för stor flyktinginvandring helt enkelt”. Så kommenterar Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Magnus Persson Arbetets stora granskning. Den visar att arbetslösheten i särskilt utsatta områden är tre gånger så hög som i landet som helhet.

”Ett slöseri med mänskliga resurser. De här personerna behövs på den svenska arbetsmarknaden”, kommenterar Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ciczie Weidby de unika siffror som Arbetet tagit fram. Hon kallar situationen för ett misslyckande.

SD:s Magnus Persson säger till Arbetet att han inte är förvånad över vad granskningen visar.

– Samhället har inte gett de här människorna en chans att bli en del av samhället. Det är en utveckling som vi varnat för väldigt, väldigt länge, säger Magnus Persson. 

Menar du att det enbart handlar om för stort mottagande eller är du även kritisk till politikernas svar på det? 
– I min värld är det för att man haft ett för stort mottagande för att kunna lyckas med integrationen. Det är en politisk fråga, och det är de övriga partierna som har skuld till det. 

V: AF-projekt bör väckas till liv

För Ciczie Weidby och Vänsterpartiet är de viktigaste åtgärderna för att minska arbetslösheten ”stora samhällsnyttiga investeringar” och utbildningssatsningar. Men för att hejda utvecklingen i de särskilt utsatta områdena krävs mer, betonar hon. 

”Individuellt anpassade insatser som genomförs parallellt: kartläggning av kompetens, språkutbildning, praktik och subventionerade anställningar. Detta kräver i sin tur en Arbetsförmedling som fungerar: Lokal närvaro, handläggare som ges tid och möjlighet att hjälpa de arbetslösa och en utvecklad samverkan med lokala/regionala arbetsgivare.”

Ciczie Weidby vill att Arbetsförmedlingens nu nedlagda projekt Jämställd etablering för utrikesfödda kvinnor ska väckas till liv. 

För Sverigedemokraternas Magnus Persson stavas lösningen på arbetslösheten i de här områdena kravställning. 

– Vi har liksom öst pengar över dessa områden och försökt skapa integrationsåtgärder, bidragsfinansierade jobb till exempel. Men det handlar om att ställa högre krav på att lära sig språket, att gå yrkesutbildningar. Det är det viktigaste. 

Nordmark: Avgörande att AF närvarar

Arbetet har tidigare intervjuat arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om situationen. Hon betonade bland annat betydelsen av att Arbetsförmedlingen är närvarande i utsatta områden, en närvaro som de fått i uppdrag att utöka.

– Det är helt avgörande att Arbetsförmedlingen finns i de här områdena och kan ge stöd, bland annat sommarjobb. Så att ungdomar ser framtidshopp och andra sätt att tjäna pengar än att springa kurir åt knarklangare, säger Eva Nordmark. 

Hon sade också att S vill återinföra extratjänsterna, en typ av subventionerade jobb som i hög grad använts för utlandsfödda kvinnor.

– När jag tänker på att Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade bort möjligheten att använda extratjänster blir jag väldigt förbannad.

Arbetet söker även en kommentar från Moderaterna.