I Rinkeby där författaren och journalisten Alexandra Pascalidou växte upp låg arbetslösheten i mars på 25,4 procent.

Det visar Arbetets siffror över arbetslösheten i särskilt utsatta områden, platser med låg socioekonomisk status där kriminalitet påverkar lokalsamhället.

– Många killar jag pratar med säger att det är lättare att köpa ett vapen än att skaffa ett jobb, säger Alexandra Pascalidou.

Tidigare i år sände SVT hennes dokumentärserie om mammor som mist sina barn i skjutningar, hon har även berättat deras historier i bokform och som teaterpjäs.

”Gängen ser vanmakten”

Alexandra Pascalidou säger att fattigdom aldrig kan ursäkta brott, men att det kan förklara att unga hamnar i kriminalitet – att fattigdom utan framtidsutsikter är en väg dit. 

– Gängens rekryterare står utanför porten så som företagen borde göra. De ser vanmakten hos de här unga som inte ens har råd att åka in till stan och käka på McDonalds.

Hon menar att många unga känner att de inte har några andra alternativ än att börja begå brott, att man inte ser hur man skulle kunna få ett jobb i stället.

Alexandra Pascalidou säger sig häpna över att man ofta inte ser maktens ansvar i den situationen, att debatten inte handlar mer om hur man kan ge hopp och möjligheter till dem som är allra mest utsatta.

– Det som är mest elementärt är att vi börjar rädda liv. Att man tar krafttag när det gäller kriminaliteten och skapar arbets- och utbildningsmöjligheter. Att man satsar på skola, socialtjänst, omsorg och vård.

”Enorm frustration”

Arbetets siffror, framtagna av SCB, visar att arbetslösheten i mars låg på 22,6 procent om man slår samman alla de 19 områden som polisen beskriver som särskilt utsatta. I hela landet var arbetslösheten samtidigt 7 procent.

– Det är beklämmande, men det är en utveckling som vi har sett i decennier. Våra föräldrar och vi själva har alltid haft mycket svårare att få jobb. Oavsett kompetens, kapacitet och kunskap, säger Alexandra Pascalidou.

Hon konstaterar att man ofta får jobb via kontakter och att det nätverket fattas i utsatta områden. 

– En fråga jag saknar i hela den här valrörelsen är diskrimineringen på arbetsmarknaden.

Hon säger att hon ofta får höra berättelser om hur människor har sökt otaliga jobb som de inte får trots utbildningar och meriter, att det skapar enorm frustration.

”Kollektivt skuldbeläggande”

– Diskrimineringen är en otroligt viktig aspekt, även om alla hela tiden försöker styra över samtalet till att handla om språkbrister. 

Den senast tiden har förslag om bland annat ADHD-tester för barn i utsatta områden och språktester för tvååringar som inte är inskrivna i förskolan figurerat i den politiska debatten.

Alexandra Pascalidou säger att det helt klart behövs satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin i utsatta områden.

– Men problemet med den här typen av förslag är tonläget, det kollektiva skuldbeläggandet som sker i stället för att säga ”stärk bup”.