Andra AP-fonden har, som Arbetet Global avslöjat, genom köp av statsobligationer lånat ut över två miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar till diktaturer.

En obligation är ett lån, i det här fallet till en stat, och är inte förknippad med några krav på att staten ska leva upp till politiska eller mänskliga rättigheter.

Bland de elva diktaturer som gynnas av svenska pensionspengar finns länder som kränker mänskliga rättigheter förbjuder fackföreningar, diskriminerar minoriteter och tillämpar dödsstraff.

Här är diktaturerna som gynnas av AP-fondens investeringar.

Egypten Utlånade pensionspengar: 397,4 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 18/100.

Sedan kuppen 2013, då generalen Abd al-Fattah al-Sisi kom till makten, har Egypten blivit alltmer auktoritärt. På pappret är fria fackföreningar tillåtna, men processen för att registrera ett fackförbund är snårig och godtycklig.  Strejker slås ned och fackligt aktiva åtalas i särskilda säkerhetsdomstolar. Världsfacket Ituc klassar Egypten som ett av världens tio värsta länder för arbetstagare.

Oman Utlånade pensionspengar: 387,4 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 23/100.

Den absoluta monarkin Oman har styrts av samma familj sedan 1700-talet. 2006 beslutade sultan Haitham bin Tariq Al Said att tillåta fackföreningar, men facken är små och svaga. Dessutom får inte migrantarbetare, som utgör runt hälften av arbetskraften, organisera sig fackligt.

Qatar Utlånade pensionspengar: 383,8 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 25/100.

Sedan Qatar för drygt tio år sedan tilldelades värdskapet för herrfotbolls-VM 2022 har runt 7 000 migrantarbetare mist livet i landet. Emiratet har fått beröm för att ha avskaffat kafalasystemet, som knöt vistelserätt till anställning och ofta jämfördes med modernt slaveri. Men ideella organisationer har larmat om att de nya lagar som ska skydda gästarbetare inte efterlevs. Fackföreningar är förbjudna i den absoluta monarkin som styrs av emir Tamim bin Hamad Al Thani.

Förenade arabemiraten Utlånade pensionspengar: 331,6 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 17/100.

Nära 90 procent av arbetskraften i Förenade Arabemiraten är migranter från fattiga länder i Syd- och Sydostasien. Kafalasystemet ger arbetsgivaren långtgående makt över anställda. Exempelvis är en arbetare som får sparken tvungen att lämna landet. Alla försök till facklig organisering har stoppats av emir Khalifa bin Zayid Al Nahyans styre. 

Kazakstan Utlånade pensionspengar: 180,3 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 23/100.

I januari 2022 utlöste höjt bränslepris sällsynta protester mot Kazakstans regering och president Kasym-Zjomart Tokajev. Tusentals greps när det folkliga missnöjet slogs ned med hjälp att ryska trupper. Fackens situation har läge varit svår. 2011 öppnade kazakisk polis eld mot strejkande oljearbetare och dödade minst 16. I början av 2021 upplöstes oljefacket på begäran av oljebolagen. 

Kina Utlånade pensionspengar: 142,8 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 9/100.

Den enda tillåtna fackföreningen i president Xi Jinpings Kina är Allkinesiska fackföreningsfederationen som kontrolleras av Kommunistpartiet. Arbetare som själva försöker ta strid för bättre villkor fängslas på lösa grunder. I provinsen Xinjiang tvingas hundratusentals personer från den muslimska minoriteten uigurer till tvångsarbete.

Bahrain Utlånade pensionspengar: 125 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 12/100.

Till skillnad från i de flesta andra Gulfstater finns en fri fackrörelse i Hamad bin Isa Al Khalifas kungadöme och på pappret har även migrantarbetare rätt att organisera sig, men eftersom fackmedlemskap kräver fast anställning exkluderas många. 2011 deltog facken i demokratiprotester. Upproret slogs ned, tusentals avskedades, fackliga ledare fängslades och torterades. 

Jordanien Utlånade pensionspengar: 44,9 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 34/100.

I december 2020 upplöste kung Abdullah II:s regim landets oberoende lärarfack. När lärare trots det fortsatte protestera svarade myndigheterna med att gripa hundratals. I landets ekonomiska frizoner är usla arbetsvillkor och trakasserier mot fackligt aktiva vardag. 

Gabon Utlånade pensionspengar: 21,1 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 22/100.

Gabon är på pappret en demokrati men i praktiken ligger all makt hos president Ali Bongo och dennes närmaste krets. Fackföreningar är tillåtna men strejkrätten är kraftigt kringskuren. Våldsamma polisaktioner används ofta för att upplösa fackliga protester. Barnarbete är utbrett i landet.

Azerbajdzjan Utlånade pensionspengar: 19,3 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 10/100.

Fackföreningarna styrs av regimen och strejkrätten är kringskuren. Under kriget mot Armenien 2020, om regionen Nagorno-Karabach, fungerade facken som propagandamegafoner åt president İlham Aliyev.

Tadzjikistan Utlånade pensionspengar: 1,6 miljoner.
Grad av frihet enligt Freedom House: 8/100.

President Emomalii Rahmon styr sedan 1992 Tadzjikistan, Centralasiens fattigaste land, med järnhand. Den nationella centralorganisationen kontrolleras av staten. Kränkningar av arbetares rättigheter är vanliga.  

Så definieras en diktatur

Ibland är det svårt att avgöra om en stat är en diktatur. Om ett land inte har någon form av folkstyre är det enkelt, men hur är det med stater som håller val men fifflar med resultatet? Eller håller val till församlingar som inte har någon egentlig makt?

För att besvara den typen av frågor mäter flera tankesmedjor och forskningsinstitut årligen graden av demokrati i världens länder.  

I granskningen av Andra AP-fonden har Arbetet Global definierat en diktatur som ett land som klassats som ”ofritt” av tankesmedjan Freedom House i rapporten Freedom in the World 2021.

Freedom House bedömer graden av demokrati i ett land genom 25 indikatorer inom sju kategorier, som yttrande- och religionsfrihet, individuell frihet och rättsstat.

Länderna betygsätts på en skala från 1 till 100, där 100 är helt fritt.