2016 meddelade Qatar att det slaveriliknande kafalasystemet skulle avskaffas. När emiratet fyra år senare lagstiftade om minimilön och rätt byta jobb fick landet beröm av det internationella samfundet.

Världsfacket Ituc menade att Qatar visade ”ledarskap”. ILO kallade beslutet ”historiskt”.   

Men nu slår Amnesty International larm om att lagarna som hyllades av omvärlden inte efterlevs och att utnyttjandet av migrantarbetare fortsätter ”i massiv skala”.

I en ny rapport vittnar 45 gästarbetare om sina erfarenheter. 

– Det blev en förändring på pappret men inte på marken, säger säkerhetsvakten Jacob från Kenya till Amnesty.

Migrantarbetare utnyttjas i Qatar

På fredagar förvandlas migrantarbetare till modelejon

Global

Med de nya lagarna fick gästarbetare rätt att lämna landet eller söka ny anställning utan arbetsgivarens tillstånd. Men fortfarande krävs tillstånd från myndigheterna och det kan enligt Amnesty ta närmare ett år att få. Om det alls beviljas. 

– Det är många som försökt byta jobb men misslyckats. De fick bara ett meddelande där det stod ”avslag”. Om 100 ansökte godkände de fem eller så, säger Ben från Uganda i rapporten.

Om gästarbetaren trots allt lyckas ta sig över de byråkratiska hindren finns andra – olagliga – knep arbetsgivaren kan ta till. Som att polisanmäla arbetstagaren för ”rymning” eller vägra att betala ut lönen. 

7 000 migrantarbetare döda i Qatar

Sedan Qatar för drygt tio år sedan tilldelades värdskapet för herrfotbolls-VM har närmare 7 000 migrantarbetare mist livet i Gulfstaten. Nästa år är det dags för avspark.

– Genom att tydligt signalera att övergrepp på arbetsmarknaden inte kommer att tolereras, straffa arbetsgivare som bryter mot lagarna och skydda arbetstagarnas rättigheter kan Qatar ge oss en turnering som vi alla kan njuta av, säger Mark Dummett, Amnestys programchef för globala frågor, i ett pressmeddelande.

– Men det har inte hänt ännu.

Qatar avfärdar anklagelser om slaveri

Qatar avfärdar anklagelserna i Amnestys rapport. 

”Amnesty misslyckas med att berätta om en enda av de 242 870 arbetare som framgångsrikt har bytt jobb sedan hindren togs bort i september 2020, eller om någon av de mer än 400 000 arbetare som har gynnats av den nya minimilönen”, skriver regeringens presstjänst i ett uttalande som återges av internationella nyhetsbyråer.   

Qatar

Qatar är världens per capita rikaste land och runt 90 procent av befolkningen utgörs av migrantarbetare. Den allra största gruppen – omkring 800 000 människor – arbetar med att bygga arenor och infrastruktur inför herrfotbolls-VM 2022.

Medier och människorättsorganisationer har dokumenterat hur dessa ofta luras på lönen och i praktiken lever i rättslöshet. Den livsfarliga arbetsmiljön på landets byggarbetsplatser har också varit föremål för hård kritik.

Qatar hyllades när landet beslutade att avskaffa kafalasystemet, som knöt vistelserätt i landet till anställning och innebar att migrantarbetare varken kunde byta jobb eller säga upp sig, samt att den som avskedades kunde deporteras.

Qatar är en absolut monarki. Fackföreningar är förbjudna.