”Socialdemokraterna och LO – vi är inte två vänner i armkrok. Vi är två armar på samma kropp. Vi är arbetarrörelsen – tillsammans. Integrerade i varandra.”

Så sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett tal under onsdagen, när Socialdemokraternas partikongress i Göteborg inleddes.

Hon pratade om den facklig-politiska samverkan mellan LO-förbunden och Socialdemokraterna. En relation som den senaste tiden i flera medier beskrivits som spänd.

Arbetet har rapporterat om att det ekonomiska stödet från förbunden till partiet rasat de senaste tio åren. Och om ett sviktande stöd bland LO-medlemmar i stort och bland socialdemokratiska förtroendevalda i facket. 

– Blir det värre får vi i LO-kollektivet tänka till. Och kanske bilda ett annat parti. Ett parti som är villigt att jobba för arbetarna, sade Aleksandar Srndovic, socialdemokrat och ordförande för Pappers fackklubb på pappersbruket i Hallstavik, nyligen till Arbetet.

Skiljer inte på parti och fack

Men LO-basen Susanna Gideonsson ville inte skilja på parti och fack i sitt tal. ”Socialdemokraterna behöver inte LO för att vinna val. LO behöver inte Socialdemokraterna för bättre villkor på jobbet och i samhället. Vi behöver vinna val. Vi behöver goda villkor på jobbet och i samhället”, sade hon från talarstolen i Göteborg.

Uppe på podiet satt den tidigare LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson som slutat uttala sig om dagsaktuell politik. Numera jobbar han med globala fackliga frågor och är ”senior advisor” för SSAB. 

Avgående partisekreteraren Lena Rådström Baastad inledde kongresspasset om facklig-politisk samverkan med att konstatera att partiet har nära band till LO och LO-förbunden. Att det är viktigt. 

Kanske symboliseras det extra tydligt av att hennes ersättare heter Tobias Baudin, Kommunals nuvarande ordförande, som tillsammans med IF Metall till sist backade las-uppgörelsen med ett splittrat LO bakom sig. 

Ansträngt band mellan S och fack

Även Uppdrag Granskning lyfte under onsdagen det ansträngda bandet mellan fackliga på arbetsplatser i landet och Socialdemokraterna efter januariavtalet. Att många LO-medlemmar nu stödjer Sverigedemokraterna.

SVT:s program Politikbyrån, där Arbetets redaktionschef Lena Hennel medverkade, tog också upp ämnet.

Men splittringen märktes inte så mycket på kongressens första dag, i debatten om facklig-politisk samverkan. Mer lär komma när enskilda sakfrågor ska upp. Las, gratis arbetskläder för Kommunals medlemmar, karensavdraget, a-kassan, Arbetsförmedlingen, pensioner, sjukförsäkringen. 

Inför kongressen krävde LO att karensavdraget slopas och att pensionerna höjs. I Aftonbladet öppnade Susanna Gideonsson för att få igenom höjda pensionerna med stöd av SD i riksdagen. Men tackade nej när SD-ledaren Jimmie Åkesson bjöd in till möte.

Facklig-politisk samverkan

En del motionärer ville lägga till regler för hur den facklig-politiska organisationen ska se ut. Varje partidistrikt ska ha ett facklig-politiskt utskott, ville till exempel Ale arbetarekommun.

Men Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande och föredragande, backade partistyrelsens linje. 

– Vi ska revitalisera den facklig-politiska samverkan och det ska få se lite olika ut för Sverige ser lite olika ut. Hade det fungerat att reglera det i stadgarna hade vi gjort det, sade hon och tillade: 

– Däremot, bifall till en jädrans massa facklig-politisk samverkan ute i landet. 

”Ogillar politikens inblandning”

Det blev en mindre debatt om huruvida kongressen skulle klubba att Socialdemokraterna som arbetsgivare ska erbjuda möjligheten att jobba på andra platser än i Stockholm när jobb för partiet centralt utannonseras.

Detta för att ge fler chansen att arbeta för partiet. Men att politiken ska reglera hur Socialdemokraterna som arbetsgivare ska agera föll inte LO:s representant Therese Guovelin i smaken: 

– En sådan arbetsgivarpolicy är en jätteviktig angelägenhet för de fackliga företrädarna på arbetsplatserna. Det är ändå så att från fackens sida ogillar vi politikens inblandning i det som parterna äger, sade hon och förslaget föll.