Januariavtalet har fått inställningen till S att svalna betydligt hos Pappersmedlemmarna i Hallstavik. Emma Sjögren, Anders Lidén, Pernilla Westman och Aleksandar Srndovic intervjuas av Martina Frisk (på distans).

HALLSTAVIK. Det är jultider och uppdukat för finfrämmat. Från bordets ena kortsida löper fikat och pyntet – julstjärnor, pepparkakor, lussebullar, clementiner. Varvat om vartannat hela vägen ner till slutet av bordet där han sitter. Stefan Löfven. 

Året är 2016 och han är på besök på Holmens pappersbruk i Hallstavik. På ett sätt är han en av dem, därinne på Pappers fackexpedition.

Metallaren som efter mötet går runt i kontrollrummen och blir lite tjenis. Men som partiledare och statsminister pratar han även högsta ledningens språk. 

– Han höll med om det facket sa, i princip rådde ju samsyn om allting. Men han lovade inget, inga löften gavs, sammanfattar författaren Kalle Güettler, som då skrev en jubileumsbok om den lokala Pappersklubben och följde med under besöket.

Stefan Löfven hos Pappersklubben i Hallstavik i december 2016. ”Han höll med om det facket sade, i princip allting. Men han lovade inget, inga löften gavs”, säger Kalle Güettler som var med på mötet.

Nya ansikten sedan Löfvens besök

I det tidigare julpyntade fackrummet sitter nu förtroendevalda, flera nya ansikten sedan Stefan Löfvens besök i bruksorten för nästan fem år sedan.

Då, 2016, hade statsministern ännu inte smakat på orden “januariavtal” eller “coronapandemi”. Inte läst rubrikerna om “las-bråk” bland LO-förbunden efter januaripartiernas krav på en förändrad arbetsrätt. 

”Svensk arbetsmarknad och våra medlemmar förtjänar bättre än det här!”, skrev fackförbunden Pappers och Elektrikerna nyligen i en debattartikel i Arbetet för att motivera att las-omgörningen borde pausas.

De fackligt aktiva som nu samlats röstar alla på Socialdemokraterna och svarar samstämmigt på frågan om de vill att lagen om anställningsskydd, las, ändras:

– Nej, nej, nej!

Hallstaviks landskap domineras av pappersbruket och verksamheterna som hör till. foto: Julio C Saint Just

”Lite arg på S”

Men är de arga på Socialdemokraterna för att det blivit så? Emma Sjögren som arbetar på förrådet säger att hon är “lite arg”. Pernilla Westman på PM 12:an, en av pappersmaskinerna, är något mer tillbakahållen. 

– Ordet är för starkt. Men det har tagit lång tid att bygga upp den här tryggheten, det är skamligt mot de som byggt landet. 

Ändå försvarar de den facklig-politiska samverkan som LO och Pappers har med Socialdemokraterna. Bandet har stretchats men än så länge håller det. 

– Det är ju ändå ett arbetarparti men när det ska blandas ihop en massa partier som ska bestämma samtidigt, ja då blir det lite läskigt, säger Pernilla Westman.

Emma Sjögren flikar in: 

– Det är både positivt och negativt. Det är fint att facket kan ha det här bandet för att kunna påverka men det blir jobbigt när partiet måste förhandla om saker som det egentligen inte står för. 

”Jag är ingen som böjer mig för partipiskan”, förklarar i sin tur Aleksandar Srndovic, ordförande för pappersbrukets lokala fackklubb och socialdemokrat i Norrtälje kommunfullmäktige, där Hallstavik ingår.

– Jag är för facklig-politisk samverkan men inte under de här premisserna. Jag stöttar inte förändringarna av las och hade jag varit riksdagsman så skulle jag ha röstat nej, mot partiets vilja. 

Pernilla Westman.

Emma Sjögren.

Fackligt stöd till S har rasat

Arbetets kartläggning visar att det ekonomiska stödet från LO-facken till Socialdemokraterna har rasat de senaste tio åren.

Samtidigt driver LO och förbunden i allt högre grad självständiga fackliga valrörelser. Ute på arbetsplatserna jobbar människor som röstar på helt andra partier, även om de är med i facket. Hur ska facket förhålla sig till partiet då? 

”Varför sponsra S?”

På samma gång som klubbordföranden Aleksandar Srndovic längtar efter mer renodlad S-politik utgår han från att de politiska preferenserna bland medlemmarna ser ut som på orten i stort.

Där stödet för Socialdemokraterna påminner om ett Sverige som inte funnits sedan 90-talet, när partiet fick över 40 procent av rösterna. Och där samtidigt Sverigedemokraterna fick över 20 procent i kommunvalet och drygt 27 procent i riksdagsvalet. Aleksandar Srndovic konstaterar att det bland Pappers medlemmar på bruket i Hallstavik både finns de som röstar på Sverigedemokraterna och Moderaterna. 

– De säger, “varför ska vi sponsra Socialdemokraterna?”

– Än så länge har jag sagt att det var facket som bildade Socialdemokraterna, vi bildade inte Moderaterna. S är vår politiska kraft i riksdagen och då behöver de resurser. Men när medlemmar säger: ”Titta vad de gjort med Försäkringskassan” kan jag inte försvara det, säger Aleksandar Srndovic.

Ute på golvet pratas ganska lite politik, berättar de fackliga på expeditionen. När det väl snackas är det om pensionsåldern i en slitsam bransch, sjuka som blivit utförsäkrade och långtidscovid.

Och så om det lokala: det nya badhuset, de slitna vägarna mot Stockholm och Norrtälje, det taskiga bredbandet och om otryggheten. Det där sista tycker Aleksandar Srndovic är en fråga som har fått för stora proportioner. 

Tycker du att LO ska ge pengar till S? 
– Ja. Men det kanske är fel att LO har platser i partitoppen, de blir insyltade och då kan det vara svårt att säga ifrån. LO-medlemmarna är inte bara verktyg, vi är uppdragsgivare. Fortsätter det så här kanske jag ger ett annat svar på din fråga, säger Aleksandar Srndovic.

…blir det värre får vi i LO-kollektivet tänka till. Och kanske bilda ett annat parti. Ett parti som är villigt att jobba för arbetarna.

Aleksandar Srndovic (fotograferad av Julio C SaintJust)

LO ska fortsätta stötta S

Pernilla Westman och Emma Sjögren tycker att LO ska fortsätta stötta Socialdemokraterna ekonomiskt, även om Pappers inbetalningar uteblivit de senaste åren. 

– Vi får väl leva med det som varit och se hur det blir framöver, säger den fjärde fackliga i rummet, Anders Lidén, som jobbar skift på emballeringen.

När Stefan Löfven var klar med sitt besök 2016 åkte han vidare någon kilometer upp till samhället tillsammans med fackklubben, till Blixtens café.

I det gulgråa tegelhuset finns ”saftiga kaffebröd, traditionella tårtor och älskvärda bakelser”. Löfven ska senare återkomma till hur mycket han gillade kaffekvarnarna. I dag har fiket en ny ägare som även jobbar på bruket, Jarmo Kuusisto. 

– Jag brukar säga ”prata inte politik och religion på fiket för det skapar så mycket skit här i världen”. Farsan jobbade på kajen (brukets hamn) och nu gör jag det, men du kan inte bara säga ”jag är socialdemokrat”, du måste ta reda på saker. Farsan sa att jag nog var socialmoderat, en socialdemokrat som tjänar pengar som en moderat, haha!

Tycker du att facket ska ge pengar till Socialdemokraterna? 
– Nej, jag tror inte det. Jag skulle nog inte vilja ha någon som bara ger mig pengar, utan man ska nog slita lite för dem.

Jarmo Kuusisto jobbar på bruket, men driver också Blixtens café. ”Farsan sa att jag nog är socialmoderat, haha!”.

Valledare: Tuffare samtalsklimat

LO:s valledare Dan Mattsson får signaler från de förtroendevalda ute på arbetsplatserna att samtalsklimatet blivit tuffare. Många röstar på andra partier än Socialdemokraterna och vissa är besvikna på politikens utveckling, säger han.

– Lösningen är inte mindre inflytande, snarare tvärtom. Så min förhoppning och ärliga tro är att vi kommer att kunna mobilisera. Men det krävs också att socialdemokratin hittar svar på de frågor våra medlemmar ställer och tar rygg på våra krav. 

Inför Socialdemokraternas kongress i november lär det bli debatt både om den facklig-politiska samverkan och om de omdebatterade las-förändringarna. 

Norrköpings arbetarekommun vill att partiets stadgar ändras så att fackligt medlemskap krävs av förtroendevalda, men partistyrelsen hänvisar till föreningsfriheten.

Den säger även nej till las-motioner som vill att partiet ska verka för att helt avskaffa undantagen i turordningsreglerna som gäller vid arbetsbrist. Partistyrelsen skriver att las-förhandlingarna inneburit ett givande och tagande och att det är viktigt att respektera resultatet som helhet.

Mer facklig än sosse

I de mullrande LO-leden har mantrat efter januariavtalet varit att alternativet vore värre – det vill säga en regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Pappers klubbordförande i Hallstavik, Aleksandar Srndovic, säger att det kan vara så, eller inte.

– Framtiden kommer visa om det var rätt eller fel. Men jag kan inte säga det nu. 

Något är han dock säker på. Han är mer facklig än sosse. Kommer han rösta på Socialdemokraterna i nästa val? 

– Vad ska jag göra annars? Var har jag för val? Vänsterpartiet kan säga det vi vill höra för de kommer aldrig stå till svars i beslutsställning.

– Men blir det värre får vi i LO-kollektivet tänka till. Och kanske bilda ett annat parti. Ett parti som är villigt att jobba för arbetarna.