Ryktena om att Kommunals ordförande Tobias Baudin vill något mer än att bara vara fackförbundsordförande har varit i svang under många år. Och nu kom till sist beskedet att han tackat ja till att bli Socialdemokraternas partisekreterare.

Lena Rådström Baastad har knappt synts i offentligheten under sina år i partiets högsta ledning. På så sätt kan man säga att hon devalverat rollens betydelse. Även om också andra partisekreterare har hållit låg profil. Vem minns i dag Leif Linde?

Men om Tobias Baudin går på jakt efter förebilder finns det andra att efterlikna.

Sten Andersson. Mona Sahlin. Lars Stjernkvist. Marita Ulvskog. De gjorde det som Socialdemokraterna historiskt sett har varit så bra på. Att föra fram partiets uppfattning, inte regeringens.

I ett läge där Socialdemokraterna både sitter i en koalitionsregering och tvingas samarbeta med partier, läs Centerpartiet, som står långt ifrån S ideologiskt kan en mer offensiv partisekreterare vara en stor tillgång.

Frågan är om Tobias Baudin tänker ta på sig den rollen eller om han kommer att se sig som regeringens, och Magdalena Anderssons, förlängda arm.

Efter socialdemokratiska regeringsår som hårt prövat enigheten inom LO och mellan LO-förbund och regeringen väntar en stor uppgift för Tobias Baudin. Frågan är om han är rätt man för att laga arbetarrörelsen.

Trots svidande initial kritik sällade sig Kommunal slutligen till IF Metall och ställde sig bakom nya las.

Det fick Byggnads ordförande Johan Lindholm att kommentera: ”Kommunal och IF Metall stänker nu vigvatten på en överenskommelse som får konsekvenser för andra branscher än bara deras egna. Jag är besviken över att sammanhållningen inom LO inte var starkare”.

Tobias Baudin, som vanligt med vita sneakers, lovade på dagens presskonferens att han ska ge ”varenda dag, varenda timme för att öka framtidstron”. Han kanske ska överväga att börja med att försöka öka framtidstron hos de fackförbund som känner sig grundligt överkörda av las-överenskommelsen.