ANALYS. Han såg lite trött ut där han stod längst ut till vänster i partiledar­debatten i SVT:s Agenda för några veckor sedan. Undra på det. Det har varit slitsamma år.

Frågan är om någon socialdemokratisk statsminister, eller någon svensk statsminister överhuvudtaget, kan slå Stefan Löfven i långdistansgrenen Hantering Av Politiska Kriser. 

Ja, det ska vara Per Albin i så fall. Han hade ju trots allt ett världskrig på halsen. Eller kanske Carl Bildt med kronkrisen och räntechocken på 500 procent. Men den chocken varade bara tre dagar. Eller Ingvar Carlsson efter mordet på Palme. 

Men nej. Stefan Löfven får nog ses som okrönt kung av utdragna kriser. 

Kriser normaltillstånd?

Frågan är hur det blir för framtida statsministrar. Om inte krisen/kriserna kommer att ses som ett normaltillstånd i svensk politik. 

Tänk er moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister med en Jimmie Åkesson som samarbetspartner, antingen inne i en regering eller utanför. Jag satsar inte många bitcoins på att det förr eller senare innebär kris för Kristersson. 

Tänk er å andra sidan Magdalena Andersson som ny (s)tatsminister med ett stukat miljöparti, ett framfusigt centerparti och ett vänsterparti med en valframgång i bagaget som regeringsunderlag.

Jag behöver inte dra kriskortet en gång till, min poäng har förhoppningsvis redan gått fram. 

Stryktålighet kommer att stå först på kravspecifikationen när kommande statsministrar ska rekryteras. Och Stefan Löfven är väl den som gett stryk­tåligheten ett ansikte. Och lite mer stryk kan han få ta emot. 

Frågan är om någon socialdemokratisk statsminister, eller någon svensk statsminister överhuvudtaget, kan slå Stefan Löfven i långdistansgrenen Hantering Av Politiska Kriser

Lena Hennel

Las-strid på S-kongress

I veckan väntar hans sista strid. Den om lagen om anställningsskydd, nya las, på den socialdemokratiska partikongressen.

Stefan Löfven riskerar att gå till historien som den som splittrade arbetarrörelsen, splittrade fackföreningsrörelsen. 

Motståndarna målar fan på väggen, förespråkarna anklagar motståndarna för att måla fan på väggen.

Än är det för tidigt att skriva sista kapitlet i las-berättelsen. Men det skulle kunna bli en svår diskussion på kongressen eller så lyckas Stefan Löfven – eller snarare den som partistyrelsen skickar fram för att ta debatten – lugna känslorna. 

Partiet landar på fötterna

Och då blir det som så många gånger tidigare. S-ledaren ser till att partiet landar på fötterna. Ingen är riktigt nöjd, men ingen är heller riktigt missnöjd. 

Och själv kan han gå ut i pensionärstillvaron hand i hand med sin Ulla gnolandes på den gamla 80-talsklassikern av Elton John. Den han spelade i sitt sommarprogram 2012. 

Don’t you know I’m still standing
better than I ever did
Looking like a true survivor,
feeling like a little kid
I’m still standing after all this time. 

Yeah, yeah, yeah

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.