Hur hög är lägstalönen?

I Sverige finns ingen lagstadgad lägstalön. I stället regleras det av kollektivavtalet och nivån varierar mellan olika branscher, yrken och arbetsgivare. Om det inte finns kollektivavtal är det arbetsgivaren som sätter lönen och kommer överens med den anställda.

Hur hög är ingångslönen?

Ingångslön, som den lön du börjar på som nyanställd, och lägstalön kan vara samma sak, men det behöver inte alls vara det. Utöver bransch och om det finns kollektivavtal kan ingångslönen bero på din utbildning, tidigare erfarenhet och andra meriter. 

Vad är bruttolön?

Bruttolön är lön före skatt. Det är den uppgiften du får veta när du frågar om lönen. Hur mycket du sedan få ut, nettolönen, beror på hur mycket du betalar i skatt.

Hur sätts lönen?

Enligt den svenska modellen är det fack och arbetsgivarorganisation som förhandlar fram lönerna för kommande avtalsperiod. Många kollektivavtal har individuell lönesättning vilket innebär att arbetsgivaren förhandlar lönen för varje enskild anställd. Då påverkas lönen av svårighetsgrad på arbetsuppgifterna, ansvar och hur bra du är på ditt jobb. 

Vad ingår i lönen?

Förutom tim- eller månadsersättning ingår även sådant som ersättning för arbete på obekväm arbetstid, vid beredskap, jour eller övertid. Du ska också få semesterersättning.

Vilken lön borde jag ha?

Eftersom lönen beror på många olika saker finns inget enkelt svar. Om det finns ett kollektivavtal med tillhörande löneavtal regleras mycket där. Om arbetsgivaren ber dig lämna ett löneanspråk är det bra att ge ett seriöst förslag. Utvärdera dina erfarenheter och glöm inte att kolla löneläget på företaget med facket. Om det inte finns någon lokalfackklubb kan du kolla med fackets lokalavdelning var löner i branschen brukar ligga. En snabb sökning i SCB:s lönestatistik för ditt yrke kan också ge vägledning, men glöm inte att de uppgifterna är något år gamla.

Hur vet jag vad jag får för lön?

I ditt anställningsavtal ska det framgå vilken lön och andra förmåner du ska få. Ett muntligt avtal gäller, men det är lättare att bevisa en överenskommelse med ett skriftlig avtal. Till varje lön ska du också få ett lönebesked som specificerar alla delar av lönen.

Vad gör jag om jag får fel lön?

Kolla först med lönekontoret eller din chef om det har blivit något fel. Om det inte hjälper kan du som är medlem i facket få hjälp från ditt fackförbund. 

Källor: LO, Fora, Kommunal, Unionen

Att tänka på om du blir erbjuden jobb

Kolla om det finns kollektivavtal.

Ta reda på löneläget genom facket eller SCB:s ”lönesök”.

Utvärdera dina kunskaper och erfarenheter och ge ett seriöst löneanspråk utan att sälja dig billigt.

Se till att få ett skriftligt anställningsavtal