Fackförbundet skriver i ett pressmeddelande att det beror på förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och LO om omställningsförsäkringarna.

– När tjänstemännen via PTK mot vår och LO:s vilja tränger sig in i förhandlingarna och agerar så att våra medlemmar riskerar att förlora sin omställningsförsäkring ser vi ingen annan utväg, säger Eva Guovelin, Livs förbundsordförande, i en skriftlig kommentar.

Förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och LO om omställningsavtalet från 2004 ska hitta en lösning för fackförbund som både vill och inte vill ansluta sig till det nya huvudavtalet om bland annat las.

Huvudavtalet slöts mellan Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall som sedan lämnade över till S-MP-regeringen och samarbetspartierna C och L.

Arbetet har tidigare rapporterat om dessa förhandlingar.

Enligt Livs har Svenskt Näringsliv i förhandlingarna ställt som villkor att hela LO måste ansluta sig till det nya huvudavtalet. Men fackförbundet upprörs framför allt över att PTK också ska ha framfört krav på att förbund som står utanför inte ska omfattas av omställningsavtalet.

– Det är ett mycket märkligt beteende från tjänstemännen att på det här sättet aktivt blockera våra förhandlingar och det påverkar givetvis samarbetet i Facken inom industrin, säger Eva Guovelin i pressmeddelandet.

Livs har varit en del av Facken inom industrin sedan 1997 då Industriavtalet kom till.