En del av ”moderniseringen” av svensk arbetsmarknad som regeringen presenterade i går handlar om hjälp till personal som blir uppsagda, så kallat omställningsstöd.

I dag får anställda som blir uppsagda stöd av organisationer som TSL och TSR. Något som reglerats i kollektivavtal, och finansierats av arbetsgivarna. 

I den nya uppgörelsen kommer även anställda som inte omfattas av kollektivavtal att få det här stödet. Men då via en myndighet, Kammarkollegiet

– Att bjuda in företag som inte vill ha kollektivavtal och som plötsligt kan utnyttja omställning till uppsagda, ja då börjar man ju slå undan den svenska modellen. Det är jäkligt konstigt att man släppt den delen, säger Mikael Ringqvist, ordförande för Livs på HKScan i Skara som genom åren skurit ner i flera omgångar.

I förslaget som regeringen presenterade i går, måndag, står att även arbetsgivare med kollektivavtal ska kunna få ersättning från staten för omställningsstödet.

När det gäller ändrade regler för uppsägningar, både vid arbetsbrist och personliga skäl, anser Mikael Ringqvist att det är lite för tidigt att säga vart det landar.

Men att den som sägs upp av personliga skäl, och inte är överens med arbetsgivaren om skälen till uppsägningen, inte får behålla sin anställning med lön fram tills att tvisten avgörs, vilket man får i dag, påverkar.

– Det försvagar oss fackligt. Och huruvida arbetsgivare kommer kunna skylla på kompetensbrist för att byta ut folk vet vi inte än. Det är lite som att man köpt vad som helst för att få en omställningsförsäkring.

På Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge hotas man ju av total nedläggning, och förhandlingar pågår i skrivande stund.

Men även där rör den statliga inblandingen upp känslor.

– Det är väldigt märkligt förslag när arbetsgivare får större möjlighet att säga upp folk, och att staten då går in och betalar utbildning. Det borde väl åtminstone vara arbetsgivaren som stod för den biten. Den biten verkar helt fel, säger Anders Petterson, ordförande för Pappers på bruket.

Han tycker inte undantagsreglerna hittills varit ett större problem.

– Nu blir det svårare för de fackliga parterna att komma fram till en bra uppgörelse och lättare för arbetsgivarna. Och med en procentuell neddragning vid stora företag kan det ju bli väldigt många undantag från turordningen.