Regeringen har tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet presenterat hur de vill förändra arbetsrätten.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson är kluven till de reformer som har presenterats.

– Vi är överlag positiva till de förändringar som föreslås på omställningsområdet. Det nya studiestödet är också otroligt mycket mer generöst än nuvarande regler. Med de här studiestödsnivåerna kommer betydligt fler arbetare att kunna utveckla sig inom sitt yrke, eller gå vidare och utbilda sig inom ett helt annat yrke, säger hon.

Men hon pekar också på en rad problem inom det arbetsrättsliga området.

– Det är ingen hemlighet att vi från LO:s sida inte står bakom de förändringar som görs av begreppet saklig grund för uppsägningar. Ett annat problem är att arbetstagarnas rätt att ha kvar sin anställning vid tvister med arbetsgivare försvinner, vilket innebär att i stället för full lön är den anställde hänvisad till ersättning från a-kassan. Och inte minst står vi inte bakom de avsteg som görs från turordningsreglerna, säger Susanna Gideonsson.

Bland LO:s 14 medlemsförbund är det bara två som ställt sig bakom förslagen om en mer flexibel arbetsmarknad, IF Metall och Kommunal.

Övriga har ratat förhandlingar det gångna året och under tiden även uttryckt missnöje. Det är ingen nådig kritik som kommer från Byggnads efter regeringens pressträff som hölls på måndagseftermiddagen.

– I en tid då vanligt folk ropar efter mer trygghet så är det här sällsynt tondövt. Förslaget innebär en urholkning av anställningstryggheten och är ett historiskt misstag, säger förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Johan Lindholm kallar utredningarna för ett ”beställningsjobb från Svenskt Näringsliv”.

– Att tillåta arbetarfientliga partier som C och L diktera villkoren inom arbetsmarknadspolitiken får ödesdigra konsekvenser.

Sekos förbundsordförande Valle Karlsson har inte heller ändrat uppfattning:

– Vi tycker fortfarande att lagförändringarna skapar mer otrygghet i en tid där våra medlemmar behöver mer trygghet. Omställning är så klart bra för våra medlemmar men priset de får betala är alldeles för högt, säger han.

Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels, är även hon kritisk till delar av reformen.

– Visstid, hyvling och ofrivillig deltid är en farsot på arbetsmarknaden, särskilt för Handels medlemmar. En otrygg anställning blir inte mindre otrygg bara för att man byter namn från allmän visstid till särskild visstid, säger hon.

Däremot tror hon att omställningsstödet kan vara positivt och viktigt för Handels medlemmar.

– Vi behöver så klart analysera förslagen vidare, men en sak är klar, det som presenterats i dag löser inte de stora problem med otrygga anställningar som finns på arbetsmarknaden, säger Linda Palmetzhofer.

Kommunal menar tvärtom, att förslagen skapar mer trygghet för arbetstagare.

– Som helhet skapar det här trygghet för Kommunals medlemmar, särskilt när allmän visstid slopas. Vi har sett en dramatisk ökning av allmän visstid bland våra medlemmar sedan det infördes 2007, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

På en pressträff tillsammans med företrädare från Svenskt Näringsliv, PTK och IF Metall, hyllade han regeringens reformpaket.

– Ett långt studiestöd är bra för våra medlemmar. Arbetstagare med låg utbildning får möjlighet att utbilda sig och undersköterskor och brandmän kan specialistutbilda sig. Det skapar stora möjligheter för våra medlemmar. Det här är den största reformen som en svensk regering har drivit igenom och som stärker kvinnors position på arbetsmarknaden.