– Jag tror att vi framstår som väldigt splittrade nu, säger Tobias Baudin om oenigheterna inom LO. Genom fönstret på Kommunals huvud­kontor skymtar Elektrikerförbundets och flera andra 6F-förbunds lokaler. De har inte glatts åt Kommunals vägval.

INTERVJU. Hemlighetsmakeriet var stort. Bara den närmaste kretsen kände till att las-förhandlingarna återupptagits.  

Att misslyckas offentligt för tredje gången skulle helt enkelt vara alltför pinsamt, enligt Kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Vi sade, nu gör vi ett nytt försök. Misslyckas vi så har det aldrig hänt. 

Han berättar om de där skälvande dagarna i början av december förra året när den svenska arbetsrättens framtid kan ha avgjorts.

Och om rädslan för läckor som fick honom att inte informera LO-styrelsen om förhandlingarna förrän bara några timmar innan nyheten presenterades.

– Och tyvärr vet vi ju att det läckte ju så fort vi hade informerat. Det är ett problem att vi inte kan lita på varandra. 

Kommunals huvudkontor i centrala Stockholm är tomt och öde. Pandemin har satt sina spår, och de flesta arbetar sedan ungefär ett år tillbaka hemifrån.

Från fönstren kan man se rakt in i Elektrikerförbundets tomma lokaler.

Fler fackförbund, som Seko, Byggnads, Fastighets och Målarna, ligger precis intill. Förbund där Kommunal det senaste året inte stått särskilt högt i kurs. 

Många fackliga överraskades av beskedet den 4 december om att Kommunal och IF Metall hoppat på las-överenskommelsen.

En hel del blev också förbannade. Byggnads ordförande Johan Lindholm var en av dem.

– Kommunal och IF Metall stänker nu vigvatten på en överenskommelse som får konsekvenser för andra branscher än bara deras egna. Jag är besviken över att sammanhållningen inom LO inte var starkare, sade han i ett pressmeddelande strax efter beskedet.

I stället för att prata om Kommunal och alla skandaler så pratade man om den där töntiga tuppen som den där töntiga Tobias åkte runt med

Tobias Baudin

En av den tidigare överenskommelsens hårdaste kritiker var just Tobias Baudin. 

Hans förbund hoppade av förhandlingarna i slutet av 2019 eftersom de ansåg att LO-ledningen öppnat för ändringar i las man inte kommit överens om på förhand, och inte gav förbunden tillräcklig insyn.  

Efter mycket debatt och ett beslut på LO:s representantskap återupptogs förhandlingarna, men med löfte om bättre information och att den omstridda paragrafen om saklig grund för uppsägning inte skulle röras av förhandlarna. Den var ”tabu”, enligt Tobias Baudin. 

När LO-styrelsen i november 2020 enhälligt tackade nej till uppgörelsen var han fortfarande kritisk. Tobias Baudin menade då att redan det faktum att den innehöll ändringar i vad som är saklig grund för uppsägning i sig var tillräckligt för att Kommunal skulle säga nej.  

Tobias Baudin

Ålder: 46 år. 

Uppdrag: Ordförande i Kommunal sedan 2016. 

Bakgrund: Maskinist, bland annat i ishallen i hemstaden Luleå där han engagerade sig fackligt. Senare ordförande för Kommunal Norrbotten och LO:s förste vice ordförande. 

Månadslön: 84 788.

Löneökning 2020: ”Vi fick märket rakt av, vi ändrade inte ens ett kommatecken i vårt avtal.” 

Gör på fritiden: ”Sedan ett år tillbaka är det definitivt att snickra på stugan och sedan lång tid tillbaka att gå på hockey och fotboll med döttrarna.” 

Men i den uppgörelse som Kommunal någon månad senare sade ja till finns samma ändringsförslag med.  

Tobias Baudin anser att spelplanen ändrades när regeringen uttryckte en vilja att gå vidare med Svenskt Näringslivs och PTK:s förslag.

– Om man var något så när balanserad så förstod man att det skulle bli av. Då sa jag direkt att vi ska göra allt vi kan för att påverka, så att det blir så bra som möjligt för medlemmarna i Kommunal. 

De viktiga skillnaderna i det här avtalet jämfört med det tidigare är de ändrade reglerna för visstidsanställning och hyvling.

– Vi lyckades få till avsevärda förbättringar jämfört med det som annars hade blivit lagstiftning. På totalen innebär det här mer trygghet för medlemmarna. 

Las-förhandlingarna är inte första gången Kommunal har gått sin egen väg sedan Tobias Baudin blev ordförande. Ofta på tvärs med stora delar av LO.

Hösten 2019 hoppade förbundet av LO-samordningen kring avtalsförhandlingarna. De andra förbunden ville inte gå med på Kommunals krav på att driva extra löneökningar för yrkesutbildade.

Tobias Baudin ansåg då att märket hade ”förlorat en försvarare” i Kommunal.

– Då sa jag att vi tackar för oss och försöker själva. Och det har ändå gått bra. 

Är det så du ser framtiden i LO, att man kör lite mer av sitt eget race?
– Vi kommer att göra det som är bra för medlemmarna i Kommunal. Ibland har det stört mig att vi sagt en massa saker om hur det borde vara men samtidigt inte kört hela vägen ut. Det är det vi gör nu. I fem års tid har vi velat satsa extra på yrkes­utbildade, det ville vi fortsätta göra i LO-samordningen. Men alla sade nej. 

Borde LO bli en friare sammanslutning?
– Det måste alla medlemmar fundera på, men en sådan diskussion kommer det säkert att bli. 

Kommunal har lämnat skandalen bakom sig och Tobias Baudin kan sätta nya mål. Närmast handlar det om att påverka riksdagsvalet 2022 i en riktning som gynnar medlemmarna.

När man lyssnar på Tobias Baudin får man bilden av att han vill se ett LO som fokuserar mer på politik, utbildning och opinionsbildning än på förhandlingar.

– När vi går in på förhandlingsfrågor i LO blir vi väldiga ovänner. Så är det och det måste varje förbund fundera på. 

Han beskriver en situation där förbunden blir mer och mer olika och får svårare och svårare att komma överens. Vissa förbund, som Kommunal, har exempelvis väldigt många visstidsanställda, hos andra förekommer det knappt.

– Jag skulle vilja ge LO:s förre ordförande Karl-Petter Thorwaldsson credd för att han var väldigt tveksam till las-förhandlingarna. Han sade: ”Klarar vi det här eller kommer vi att klösa ögonen ur varandra och bli osams?”

– Jag tror att vi, i alla fall utåt, framstår som väldigt splittrade nu. Och de enda som vinner på det är arbetsgivarna. Vi måste nog fundera nästa gång vi går in i så här stora förhandlingar tillsammans.  

Tobias Baudin lutar sig tillbaka i den röda soffan med ena benet bekvämt uppdraget över knäet. Han ger ett avslappnat intryck, trots att han berättar om konflikterna som präglat året.

Men så är han också en förbundsordförande med vind i ryggen. 

För det går bra för Kommunal just nu. Sannolikt har förbundet aldrig synts och hört så mycket som det senaste året.

När mediebevakningen under pandemin handlat om bristerna i äldreomsorgen är det medlemmarna i Kommunal som stått i fokus. Och det är Kommunals representanter som fått uttala sig, kritisera och ställa krav. 

Genomslaget har gett effekt. 2020 ökade medlemsantalet med nästan 17 000 personer. I den årliga Sifomätningen över hur svenska folket ser på olika ideella organisationer nådde Kommunal förra året rekordresultat. 

Den uppmärksammade robottuppen skulle symbolisera ett uppvaknande för Kommunal efter skandalen.

På rummet: ”Tröjan är assisterande lagkaptenen Ida Bomans riktiga tröja som hon hade på sig när de tog guld 2018. Luleå hockey gav den till mig som ett tack för all reklam jag gör för dem.”

Tobias Baudin har fått sin beskärda del av strålkastarljuset. I slutet av januari var han huvudperson i Ekots lördags­intervju.

I mars sände SVT dokumentären Lönekampen, där filmarna följde förbundets avtalsförhandlingar med SKR.  

Ett skarpare strålkastarljus riktades mot Kommunal för ett tag sedan, i och med den stora skandalen 2016 med dyra spritnotor, gratis semesterboende för förbundstoppar och naken­show på den egna krogen Metropol Palais.

När Tobias Baudin tog över ordförandeskapet i juni 2016 försvann arga medlemmar fortfarande från förbundet i stora skaror. Hans viktigaste uppgift blev att återskapa förtroendet och stoppa blödningen.

En något märklig partner i det arbetet blev den robot-tupp som han kuskade runt med under våren 2017. Tuppen scannade av internet efter åsikter om förbundet och skulle symbolisera ”ett uppvaknande”.

Tobias Baudin minns tillbaka på tiden med blandade känslor och beskriver det som ”jättepinsamt” men samtidigt ”ganska smart”.

– I stället för att prata om Kommunal och alla skandaler så pratade man om den där töntiga tuppen som den där töntiga Tobias åkte runt med.

Men medlemstappet fortsatte, om än i långsammare takt. 2019 nådde man en bottennotering på ungefär 502 000 medlemmar. Ett tapp som alltså vände till ett rejält plus under coronaåret. 

Ibland har det stört mig att vi sagt en massa saker om hur det borde vara men samtidigt inte kört hela vägen ut. Det är det vi gör nu

Tobias Baudin

Tobias Baudin medger att coronapandemin, hur hemsk den än har varit, har stärkt förbundet.

– Absolut, det skulle jag säga. Något vi lyckats med är att verkligen stå på medlemmarnas sida och ta fajten. 

Han lyfter flera exempel, som bråken kring munskydden i början av pandemin då bristen på skyddsutrustning var stor. I maj JO-anmälde Kommunal Arbetsmiljöverket eftersom förbundet ansåg att myndigheten agerat partiskt i förhållande till arbetsgivarorganisationen SKR och tonat ner skyddsbehovet. 

Skyddsombud från förbundet lade också ett stort antal skyddsstopp under våren mot verksamheter de ansåg inte skötte sig när det gällde smittskydd.  

Har det varit en medveten strategi att sätta hårt mot hårt?
– Jag har själv varit skyddsombud och har inte lagt ett skyddsombudsstopp i hela mitt liv. Det är någonting väldigt ovanligt. Men i våras lade vi 40 stycken. Det var för att vi var tvungna att ta till det. Det var ju faktiskt fara för liv och hälsa. 

Nu gäller det att inte bara behålla medlemmarna man vunnit under krisen, utan också öka antalet, enligt Tobias Baudin. Han kommer inte att tillåta att intresset försvinner när pandemin väl är över, hävdar han.

– Nu ska vi använda det momentum vi har. Nästa valår, då jäklar ska det bli ett välfärdsval. 

På väg ut för att ta bilder passerar vi robottuppen som i dag står i en glasmonter utanför Kommunalordförandens arbetsrum.

– Det är en påminnelse om att vi inte ska behöva någon jäkla tupp mer.

Tobias Baudin om…

…feminism: ”Det finns undersköterskor i Sverige som tjänar 40 000 kronor mindre än bilreparatörer per år. Att det beror på kön, det måste man förstå. Men det räcker inte att bara se. Man måste också göra. Det är det vi gör nu och det är kanske därför vi får rätt mycket kritik från andra.” 

…förändringarna i las-avtalet av vad som är saklig grund för uppsägning: ”Ja, det är en viss förändring av ’personliga skäl’. Framför allt skulle jag vilja säga att det har att göra med hur många gånger man måste omplacera en person som inte fungerar i ett arbetslag. Där är den stora förändringen.”  

…framtida LO-samordningar:  ”Där får vi se. Det är ett helt annat läge för oss som förhandlar mot offentlig sektor jämfört med andra som förhandlar mot privata arbetsgivare. Men nu får vi först utvärdera den här avtalsrörelsen och sen får vi fundera på nästa.”

…sifferlösa avtal: ”Det kanske skulle fungera just nu när vi har en enorm medvind och de politiska partierna tävlar om att bräcka varandra med miljarder till äldreomsorgen. Men det kan komma en annan framtid där vi behöver hjälp att ens få ut löneökningarna.” 

Kommunals senaste strider

Avtalsrörelsen ”Kommunal är stora, vi är starka och nu är vi också rätt förbannade”, sade Tobias Baudin när förbundet hoppade av LO-samordningen i oktober 2019. Kommunal gick alltså fram på egen hand i avtalsrörelsen. LO ville nämligen inte tillåta krav på extra löneökningar utöver märket till Kommunals utbildade yrkesgrupper.

Las-förhandlingarna Kommunal hoppade först av förhandlingarna eftersom de ansåg att LO förhandlade om saker utan att ha mandat för det. Något år senare förhandlade Kommunal själva i hemlighet och slöt ett eget avtal med IF Metall, Svenskt Näringsliv och PTK.

Skyddsstopp mot smitta Att skyddsombud lägger skyddsstopp är vanligtvis mycket ovanligt. Men under pandemivåren 2020 meddelade Kommunal att de skulle stoppa arbetet varje gång någon behövde arbeta nära en misstänkt covid-smittad utan rätt munskydd. Nästan direkt lades 35 skyddsstopp i vård och omsorg. 

Strejkvarsel Mitt under pandemin varslade Kommunal överraskande om strejk bland anställda inom privat vård och omsorg eftersom avtalsförhandlingarna med Vårdföretagarna strandat. Strejken blåstes av dagen innan den skulle bryta ut och nytt kollektivavtal tecknades.