Kommunal och IF Metall var under fredagsförmiddagen nöjda när de presenterade att de kommer att stå bakom den överenskommelse om ändrad arbetsrätt som PTK och Svenskt Näringsliv tecknat.

Tidigare i höst sade LO som centralorganisation enhälligt nej, men nu har ändringar gjorts som lockat över de två LO-förbunden.

Fackförbundet Seko är däremot inte lika nöjda. Förbundets ordförande Valle Karlsson är hård i sin kritik i ett pressmeddelande.

”En sak är säker, det kommer få effekter på LO och LO:s roll. Exakt vilka konsekvenserna blir för samarbetet inom LO och LO:s roll framöver måste vi nu analysera”, säger han.

Valle Karlsson frågar sig också ”vad enhälliga beslut i LO egentligen betyder”.

Även Byggnads ordförande Johan Lindholm är besviken på dagens besked.

”Kommunal och IF Metall stänker nu vigvatten på en överenskommelse som får konsekvenser för andra branscher än bara deras egna. Jag är besviken över att sammanhållningen inom LO inte var starkare och att man inte kunde hitta en kompromiss som hela LO kunde acceptera, skriver han i en skriftlig kommentar.

Transports ordförande Tommy Wreeth skräder inte med orden.

– Vi som förbund måste på allvar fundera på LO:s framtida roll som samordnare när IF Metall och Kommunal uppenbart skiter i allt som vi är överens om inom LO-familjen dagen efter att vi fattat beslut. Jag är förbannad över att sammanhållningen inom LO inte var starkare och att man inte kunde hitta en lösning som hela LO kunde acceptera, säger han i en skriftlig kommentar.

Valle Karlsson menar att Svenskt Näringsliv och PTK:s uppgörelse inte blivit mycket bättre trots att Kommunal och IF Metall fått in ändringar.

”Vad vi kan se görs ytterligare en del kosmetiska förändringar i förhållande till Svenskt Näringslivs och PTKs uppgörelse. Men dessa är inte ens nära att lösa de gigantiska problem vi ser på dagens arbetsmarknad, eller för den delen nå de gemensamma mål vi varit överens om inom LO. Men priset vi skulle få betala för dessa justeringar i form av kraftigt försämrad trygghet för våra medlemmar är alldeles för högt”.

När Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog får frågor om kritiken från Seko och Byggnads hänvisar han till att de gemensamma förhandlingarna avslutades i och med att LO:s representantskap sa nej till det första avtalsförslaget.

– Kommunal har nu fått möjlighet att förhandla med Svenskt Näringsliv i de här frågorna en gång för alla. Och det är väl en möjlighet alla fack skulle ta om man fick den möjligheten. Jag har stor respekt för att de inte har samma problem som vi har med visstidsanställningar, deltidsanställningar och hyvling.

De eventuella förändringarna i las som blir följden av överenskommelsen kommer att gälla alla på arbetsmarknaden, inte bara medlemmar i de förbund som kommit överens.

Johan Ingelskog pekar dock på det faktum att regeringen redan gjort klart att lagen ska ändras enligt avtalet.

– Vi tycker att vi har tagit ansvar i det här arbetet. Uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK skull blivit lag oavsett. Att då göra ytterligare förbättringar ser vi som vår förbannade skyldighet.