Centerpartiet är, som övriga svenska riksdagspartier och parterna på arbetsmarknaden, emot det EU-direktiv som nu diskuteras om att införa minimilöner i hela unionen. 

Abir Al-Sahlani, som sitter i Europaparlamentets arbetsmarknadsutskott, reagerade stark då hon läste intervjun med LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson där han anser att Sverige bör kunna diskutera EU-medlemskapet. 

– Det är självklart att Sverige inte ska lämna EU. De grundläggande fri- och rättigheter vi har fått är otroligt viktiga. EU är också en viktig marknad för svenska företag och dessutom ett fredsprojekt. Det går inte att komma med såna här förslag då. Jag blir så arg över att LO verkar ha gett upp. Det är inte det här vi ska signalera till EU-kommissionen och Europeiska rådet. 

Kan du inte ha förståelse för Torbjörn Johanssons känsla av att alla möjligheter nu är uttömda?
– Jo, och jag delar hans frustration. Men vi får inte ge upp. Än är loppet inte kört. När vi känner att vi är trötta, det är då vi ska steppa upp och jobba ännu hårdare. Vi vet ju inte ens när det här kan bli klart för omröstning. Vi har över ett tusen ändringsförslag i Europaparlamentet som pekar åt flera olika håll, det kommer att bli väldigt svårt att få ihop något. 

Sverige har stridit emot det här direktivet i över tio år. Men nu gör LO:s avtalssekreterare bedömningen att de inte längre får gehör sin invändningar?
– Om vi är helt samspelta, om vi talar med samma tunga, om var och en gör sitt jobb på varsitt håll så kan vi lyckas. 

LO:s avtalssekreterare riktar stark kritik mot den svenska regeringen så det verkar ju lite si och så med det samspelet?
– Han kritiserar regeringen med all rätt. Regeringen hade ett socialt toppmöte 2017 och ville då sola sig och få ryggdunkningar från socialistiska ledare i EU. Det ledde till en social pelare som gav EU-kommissionen möjlighet att lägga fram sådana här förslag. Nu har vi fått den här bajsmackan på bordet. Nu måste vi hantera det och göra vad vi kan. Jag tycker att vi haft en bra dialog men att regeringen varit för mjäkig. 

När man pratar med EU-kommissionen och flera andra experter så är bedömningen att processen gått så långt att det snudd på är omöjligt att backa nu. Hur tänker du kring det?
– En sak vi bör tänka på är att vi snart har ett val i Tyskland (26 september, reds anmärkning) och nästa år har vi ett val i Frankrike. Det gäller att rida ut det här, hålla ut. Efter valen kan det här sluta på ett annat sätt. Men att sända en sådan här signal som LO gör nu är inte rätt. Jag förstår frustrationen, men loppet är inte kört.