”Människor är värda bättre än politiska spel. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har sagt att han är beredd att införa förändringar vid 180-dagarsgränsen närhelst det finns en politisk majoritet. Den har Vänsterpartiet nu ordnat, så står ministern fast vid sitt ord?”

Det frågade Vänsterpartiets talesperson Ida Gabrielsson socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) sent under tisdagskvällen i riksdagen. 

Hon hade väckt en så kallad interpellationsdebatt, med anledning av Arbetets granskning av människor med läkarintyg som tvingas vända sig till socialtjänsten för att söka försörjningsstöd.

Enligt henne finns nu en politisk majoritet i socialförsäkringsutskottet för att gå vidare med förslagen som till exempel att ändra gränsen vid 180 dagar, då Försäkringskassan prövar den sjukes arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden. Förslaget innebär att skjuta upp gränsen.

Och den gräns som i år fått rekordmånga utförsäkrade.

– Tjänstemän på regeringskansliet sitter just nu och förbereder en proposition. Partier som ingår i budgetsamarbetet måste komma överens. De samtalen förs just nu. Min förhoppning är att vi inom kort ska kunna lägga fram ett förslag för riksdagen, svarade Ardalan Shekarabi (S).

Han sa också att det inte, som Kristdemokraterna och Moderaterna föreslagit, endast ska gälla människor som drabbats av covid-19 i år, utan alla som är sjuka längre än 180 dagar.

– Om arbetsförmågan är nedsatt, om man behöver hjälp måste man få ekonomisk trygghet under den tiden, sade han.

Ida Gabrielsson krävde tydligare svar, senast på torsdagen när frågan tas upp i socialförsäkringsutskottet. Där kan partier lägga fram ett så kallat utskottsinitiativ för riksdagen, om det finns en majoritet i utskottet.

– S måste visa var skåpet ska stå, annars känns det här mer som prat.

Ardalan Shekarabi svarade att han instämmer i kritiken av regelverket hos Försäkringskassan.

– Varken ord eller ställningstaganden genom ett utskottsinitiativ är tillräckligt, utan en lagändring. Och det är regeringens uppgift att bereda den ändringen, och lägga fram förslag på riksdagens bord.