Jonathan Lindmark 29 år, jobbat som lokalvårdare och slaktare, hjärtproblem

”Jag är sjukskriven på grund av medfött hjärtfel, jag har genomgått sju operationer, har pacemaker sedan tre år och hjärtsvikt sedan april i år. Försäkringskassan har ännu inte tagit ett beslut i min fråga, men efter senaste kontakten med handläggaren i september lutar det mot nekande då de anser att jag är ”för frisk”.

Jag har inte kunnat vända mig till socialtjänsten då de vill att man är inskriven hos Arbetsförmedlingen för att kunna ansöka om försörjningsstöd. Min arbetsförmedling känner till min situation, lyssnar på min läkare och anser att jag inte bör arbeta utan stanna hemma så länge jag är sjukskriven.

Jag har nu fått låna pengar av min mamma så att kan betala hyra och mat. Ligger just nu back runt 25 000 kr i skuld till min mor på grund av detta.”

Saga Jobbade tidigare som personlig assistent och fick sin ME-diagnos under 2019

Själv beskriver hon sjukdomen som att ”vara bakfull och ha årets influensa samtidigt”. Saga gick på försörjningsstöd i sju månader innan hon nyligen beviljades aktivitetsstöd av Försäkringskassan.

”Processen att söka försörjningsstöd var skitjobbig. Det tog oerhört mycket energi och det var jättesvårt att fokusera på något annat. Det var också en ständig oro om jag inte låg på hela tiden. Jag var så sjukt förbannad och frustrerad att jag skulle göra det när jag knappt orkade laga frukost åt mig själv.

De sa några gånger att nästa steg är att planera för framtiden, men jag var jättetydlig med dem att det inte fanns på världskartan. Men det är inte alla som vågar bli förbannade på det sättet som jag tillät mig att bli.”

Kvinna 47 år, marknadschef, sjuk i ME och POTS

”Jag fick avslag första gången jag sökte sjukpenning. Det tog sex månader till beslut. När jag sedan skrev in mig som öppet arbetslös på Arbetsförmedlingen för att skydda min SGI behövde jag gå tillbaka till 100 procent arbete, annars skulle jag förlora den. Jag klarade inte det och förlorade min SGI.

Nu, cirka fyra år senare, har jag fått sjukersättning och möjlighet att klara mig ekonomiskt. Eftersom jag hade sambo kunde jag inte få försörjningsstöd under den här tiden. Han hade ju inkomst.

Att ”förstöra” för hela familjen samt inte ha någon egen ekonomi för en tillbaka till tider där kvinnan var helt beroende av mannen. Nu har jag förlorat min sambo, mitt hem, bor nu långt från mitt ”förra liv” och har blivit mycket sjukare.”

Camilla Berggren 51 år, har jobbat som förskolelärare och är sjukskriven för psykisk ohälsa

”Jag har blivit nekad sjukpenning trots sjukskrivning. Jag har inte sökt försörjningsstöd tack vare att jag har sparpengar och en sambo som hjälper mig. Men det är inte roligt att se sparpengarna flyga iväg. Jag skulle haft dem till pensionen.

Jag har dessutom fått förhandsbesked att jag kommer bli av med min SGI och därmed även redan godkänd sjuklön från AFA, eftersom man inte får den om man inte har en SGI.”