– Det är en ganska komplex reformering, men vi menar att vi klarar att göra det här på ett bra sätt, säger Löfven på en pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på Campus Oxelösund.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har uppmanat statsministern att kalla till partiledarsamtal för de fyra partier som samarbetar om januariavtalet, regeringsöverenskommelsen, eftersom det finns en oro för att reformeringen av AF går för fort.

Förmedlingens ledning har i sin egen analys, som regeringen fick i förra veckan, också flaggat för att tidsplanen är knapp med tanke på att reformen ska vara genomförd 2021.

Myndigheten ska byta skepnad och bli kontrollör och övervakare av utbildare och arbetssökande och låta privata aktörer helt sköta matchning och stöd till arbetssökande.

– Jag tycker att Annie Lööf sa det väldigt bra: Nu har vi fått rapporten, vi måste själva analysera den, göra en bedömning och en egen tidsplan, säger Eva Nordmark.

Arbetsförmedlingens ledning säger att myndigheten är i ett exceptionellt läge.

I januari varslades 4 500 anställda om uppsägning och beslut togs om att lägga ned 132 kontor i landet, mer än hälften av förmedlingens kontor.

Hittills i år har omkring 3 500 anställda slutat som ett resultat av det stora varslet eller för att de själva sagt upp sig.

Myndigheten har gjort klart att en del kontor stängts i förtid och att de anställda måste prioritera att ta beslut om ersättningar till arbetslösa framför att arbeta mer med beslut för stöd och utbildning som kan leda till jobb.

Men Stefan Löfven säger att regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är ”besjälade” av att reformen ska genomföras, och det på ett sätt som inte skadar arbetssökande eller företag.

– Många som nu reagerar har under lång tid sagt att Arbetsförmedlingen inte klarar sitt uppdrag, säger han.

– Alla som nu höjer rösten och ropar med stora bokstäver om hur eländigt allt ska bli kan åtminstone vänta och se vilka beslut som kommer. För en socialdemokratiskt ledd regering är det A och O att arbetsmarknadspolitiken fungerar, säger Löfven.

Statsministern hävdar att det som gjort läget pressat är de stora och snabba neddragningar av anslagen som följde på att Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna.

Han hävdar att samtal mellan partierna redan pågår om förmedlingen, inom ramen för januariöverenskommelsen och säger att han själv pratat med Nyamko Sabuni.

Lars Larsson/TT