SALA. ”Är du från Arbetsförmedlingen? Jag har problem”. 

En bit ner i de beiga, avskalade korridorerna ligger Sala kommuns jobbcenter. Lite språkförbistring uppstår när en kvinna kommer fram till Arbetets reporter, i hopp om att få hjälp.

Sedan några veckor tillbaka går den hjälpen inte att få i staden. Arbetsförmedlingens lokala kontor är helt stängt för spontana besök. 

Besviket går kvinnan vidare med sin obesvarade fråga. 

För att förstå varför det blivit så här behöver man backa till i våras. Då släppte Arbetsförmedlingen en preliminär lista över vilka kontor som skulle vara kvar och vilka som skulle stängas.

Men det fanns ett mellanläge som förbryllade anställda. Ett 20-tal kommunnamn var kursiverade.

Kontor dit arbetsförmedlare från andra orter ska resa för bokade besök:

Mjölby, Gislaved, Hultsfred, Vetlanda, Tranås, Strömstad, Åmål, Älmhult, Simrishamn, Eslöv, Säffle, Filipstad, Älvdalen, Malung, Ludvika, Ljusdal, Sandviken, Sala, Åre, Överkalix, Vilhelmina, Storuman, Älvsbyn, Pajala, Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplog.

Det betydde att de skulle vara kvar, men bara för bokade besök, löd beskedet. Arbetsförmedlare skulle resa dit och träffa de arbetslösa.

Vilka som skulle ha rätt till det och hur ofta var mer oklart. 

Sala var ett av kontoren i mellanläget. I juni, när allt fortfarande var obestämt, var Arbetet på plats här.

Då hade kontoret besök av dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som pratade om de stora förändringarna på myndigheten.

Hon var hoppfull om kontorets framtid: 

– Jag ser framför mig att det här är ett kontor som kommer vara kvar och som kommer fortsätta bedriva ett väldigt bra arbete precis som man gör i dag, sa hon då. 

Några månader senare möts besökare som går dit av en övertejpad myndighetslogga. Tomma lokaler, förutom några datorer och en reception för andra myndigheter.  

En av de som märker av att Arbetsförmedlingen stängt för spontana besök är Ola Wauge, projektledare på Sala kommuns arbetsmarknadsenhet. 

Arbetsförmedlingens namn har strukits på dörren till kontorets lokal i Sala.

– Det här är nyspråk, med Arbetsförmedlingen i Sala. Man kallar det öppet fast det är stängt, säger han och syftar med ”nyspråk” på det förvillande språk som talas i George Orwells roman 1984. 

Han säger att många av de arbetslösa som deltar i kommunens aktiviteter inte pratar svenska.

När de ändå ska träffa kommunens personal tar de även med sig frågorna som de inte får svar på av Arbetsförmedlingen på grund av det stängda kontoret.

– Det är kanske inte vårt jobb men vi gör det.

Ola Wauge får medhåll av Tjalle Forsberg, arbetsmarknadskonsulent på Sala kommun. Han har precis anlänt till kommunens jobbcenter där han stöttar arbetslösa. 

– Allt lämpas över på kommunen, konstaterar han. 

Habiba Noorzad är en av de arbetslösa som kommer till centret efter att hennes subventionerade extratjänst på kommunen tagit slut.

Där kokade hon kaffe, fixade med diskmaskinen och annat som behövde göras. 

– Det här är inte bra. Jag måste fråga min handläggare på Arbetsförmedlingen om saker. Nu måste jag ta mig till Västerås. 

Till Västerås är det nästan fyra mil. 

Habiba Noorzad och Seboka Bertukan, arbetssökande, samt Tjalle Forsberg, arbetsmarknadskonsulent på Sala kommuns jobbcenter.

Snickaren Henry Haikonen, nu arbetslös, sitter framför datorn i kommunens lokaler. Han tycker inte att de digitala tjänsterna räcker, särskilt inte om man, som han, är lite ovan vid datorer. 

– Jag tycker alltid att det är bättre att prata med en människa, säger han. 

Att de digitala tjänsterna inte räcker till har arbetsförmedlaren Lotta Nilsson märkt av.

Hon jobbade tidigare i Sala och var med i somras när tidigare ministern Ylva Johansson hälsade på här. Nu arbetar hon på lokalkontoret i Västerås.

– Jag får så mycket samtal. En ringde till och med hem till mig privat, då fick jag säga ifrån. De är förtvivlade och säger ”kan jag få ett bokat besök då, det står ju på skylten”. Men inte ens det gäller, allt är oklart just nu, säger Lotta Nilsson. 

Vad det innebär att vissa kontor bara ska ta emot bokade besök verkar ingen veta, berättar Lotta Nilsson.

Hon säger sakligt att de utreder det centralt i myndigheten. Sedan tar känslorna vid: 

– Att kalla det som sker nu för slakt är att uttrycka sig milt. Arbetsgivare kommer hit men hänvisas till digital kontakt, men vissa har sagt till mig ”då får det vara”. Det är lätt att rasera något som tagit lång tid att bygga upp, säger hon och syftar på kontaktnätet.

Kollegan och skyddsombudet Ann-Louise Fredriksson, som också jobbar i Västerås efter det hon kallar stängningen, fyller i:

– Det går så fort. Det svindlar. 

Arbetet frågar hur de känner när de tänker på Ylva Johanssons hoppfulla ord under besöket i Sala.

Jag har sett många externa aktörer gå i konkurs här i Sala. Och på myndigheten finns ju inte ens resurser kvar att göra de arbetsmarknadspolitiska bedömningarna

Lotta Nilsson

– Jag känner mig sviken av politiken. Både politikerna och Arbetsförmedlingens ledning ska skämmas. Två gånger har jag skrivit till nya ministern Eva Nordmark och då får jag bara svaret att de inväntar utredningen, säger Lotta Nilsson som också är fritidspolitiker för Socialdemokraterna. 

Hon syftar på den utredning som regeringen beställt av Arbetsförmedlingen för att reda ut praktiska frågor kring reformen av myndigheten. Utredningen blir klar 1 november i år. 

Att stänga ner kontoret i Sala förutom för bokade besök skulle egentligen ha skett senare. 

Men läget blev akut. 

Ann-Louise Fredriksson berättar om den där fredagen i början på oktober. Då blev ytterligare två medarbetare långtidssjukskrivna. Den dagen kunde de inte ta emot och hjälpa de som kom in i lokalerna.

Efter kontakt med chefen i Västerås förstod de anställda att det inte fanns någon som kunde komma till undsättning därifrån. Man blev tvungen att stänga det så kallade kundtorget i Sala på grund av sjukdom.

– Vi fick stänga den dagen och hade bara öppet på måndagen därefter. Och sedan blev kontoret stängt tillsvidare. Ett sådant här scenario skulle aldrig kunna hända om man var i en organisation med koll på läget, säger Ann-Louise Fredriksson. 

Som en del av fyrpartikompromissen januariavtalet är politikernas plan framöver att andra aktörer än Arbetsförmedlingen ska hjälpa arbetslösa att hitta nytt jobb.

Samtidigt ska de som jobbar kvar på myndigheten fokusera på annat, som att göra analyser och bedöma de arbetslösas behov av insatser. 

– Jag har sett många externa aktörer gå i konkurs här i Sala. Och på myndigheten finns ju inte ens resurser kvar att göra de arbetsmarknadspolitiska bedömningarna, säger Lotta Nilsson. 

Tidslinje: Arbetsförmedlingen

12 december 2018: Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag röstas igenom i riksdagen. Arbetsförmedlingen får mindre pengar. 

11 januari 2019: ”Arbetsförmedlingen reformeras i grunden.” Så står det i januariavtalet, en överenskommelse mellan Social-demokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet och en förutsättning för att kunna bilda regering.

30 januari: Arbetsförmedlingen varslar om uppsägning av 4 500 tjänster. En tredjedel av de anställda. 

4 mars: Arbetsförmedlingens styrelse klubbar ett förslag om att lägga ner fler än hälften av sina lokalkontor. 

28 mars: Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kallar inriktningsbeslutet om att stänga många kontor förhastat. Hon tycker att generaldirektören borde ha inväntat regeringens uppdrag om hur Arbetsförmedlingen ska se ut utifrån januariavtalet.

9 maj: Regeringen kommer med ett nytt uppdrag till myndigheten för att förbereda inför de stora förändringarna som följer på januariavtalet. Bland annat ska AF titta på hur upphandlingen av fristående aktörer ska utformas för att arbetssökande i hela landet ska ha tillgång till ”likvärdiga tjänster”.

21 maj: Besked om att drygt 1 600 anställda på AF ska sägas upp. Hög personalomsättning och omplaceringar håller nere siffrorna jämfört med de 4 500 som varslades från början.

5 juni: Regeringen kommer inte att förlänga generaldirektör Mikael Sjöbergs förordnande efter att det löper ut i mars nästa år, är beskedet från Ylva Johansson. Hon vill att en ny gd fortsätter reformarbetet.

30 september: Efter en centrala förhandling är nu tidsplanen klar för samtliga kontor som ska läggas ned. Beskedet är så gott som detsamma som i våras.