I våras stod det klart att 132 arbetsförmedlingskontor ska slå igen som en konsekvens av januariavtalet.

I förra veckan begärde fackförbundet ST central förhandling om tidsplanen för nedläggningarna, som nu har genomförts.

Målet var först och främst att få mer tid till förberedelser, men arbetsgivaren tog inte till sig de fackliga representanternas argument.

– Nu är det klart att det blir som arbetsgivaren vill. De flesta kontor läggs ned innan halvårsskiftet nästa år och många redan innan årsskiftet, säger Fredrik Andersson, ST-ordförande på Arbetsförmedlingen, som medverkade i den centrala förhandlingen.

Bland annat slår 13 kontor igen redan i dag, och ytterligare 41 innan utgången av november.

Redan före årsskiftet är majoriteten av nedläggningarna genomförda. Resterande sker under 2020.

– Det har varit en otroligt snabb process. De har sin tidsplan och säger att de ska klara av detta, att det är förankrat i kommunerna, men jag tvivlar på att det verkligen är så. Våra kunder riskerar att drabbas på grund av att digitaliseringen inte har kommit så långt som den borde och att alla inte är så digitala. Dessutom finns företagen som ska ta över inte på plats, det finns ingen som tar vid, säger Fredrik Andersson.

Hade du trott på en annan utgång av förhandlingen?
– Vi förstod att det skulle bli tufft, men ansåg att vi hade bra argument. Arbetsgivaren kommer att bli tvungen att säga upp dem som får för långt att resa. Vi har många fler inskrivna än förra året och vi vet inte hur det ser ut om ett år. Om arbetslösheten växer, hur ska vi klara av det?

Hur känns det nu?
– Det är tungt. Jag trodde att man kanske kunde ha brutit ut vissa delar i detta och skjutit fram det. Men samtidigt kan världen och politiken förändras. Det är ju inte så populärt att lägga ned kontoren, säger Fredrik Andersson.

Lista: Då läggs AF-kontoren ned

Listan går att sortera genom att trycka på rubrikerna och är sökbar genom sökfunktionen högst upp till höger.