Vilken är den mest akuta frågan på ­arbets­marknaden just nu?
– Det är reformeringen av Arbetsförmedlingen. Det är en situation på myndigheten just nu som är ganska svår. Det som hände i och med budgeten som röstades fram för 2019 med M, KD och SD, var att myndigheten fick spara mer än tre miljarder och det är klart att det blir en väldigt tuff situation att på kort tid rätta sig efter de förutsättningarna.

– Nu har vi tillfört resurser för att försöka ­undvika ytterligare varsel, men också för att kunna bidra när det gäller sådant som arbetsmarknads­utbildningar och extratjänster.

Samtidigt ser konjunkturen ut att mattas och arbetslösheten är på väg uppåt. ­Kommer inte de arbetslösa att hamna i kläm under reformarbetet?
– Med konjunkturläget vi ser, men också med ­osäkerheten i omvärlden, finns det all anledning att verkligen vara på tå hela tiden. Vi följer utvecklingen och är beredda att ta politiskt ansvar.

Kommer resurserna som ni skjuter till att räcka för att hantera en stigande ­arbetslöshet?
– Om arbetslösheten drar iväg så kommer jag som socialdemokrat och arbetsmarknadsminister göra mitt yttersta för att se till att vi också kan sätta in åtgärder. 

Tror du själv på den här reformen?
– Ja, jag tror att det i slutänden kan bli väldigt bra.

Efter att du tillträdde som minister har du talat om att du ska utnyttja dina goda ­relationer med C och L framöver. Vad ­menar du med det?
– Jag har såklart mycket att lära mig i det nya ­uppdraget, men jag är van att förhandla och jag är van att bygga broar mellan olika politiska partier. Så jag hoppas att jag kan få användning av den erfaren­heten i mitt nya uppdrag.

Hur ser du på januariavtalet?
– Utifrån det parlamenterariska läget är jag väldigt stolt över januariavtalet, att flera partier har valt att ta ett politiskt ­ansvar. Det kommer inte att vara lätt alla dagar, det inser jag verkligen, men jag tycker att vi har goda grundförutsättningar på arbets­marknadens område att samarbeta för att stärka svensk konkurrenskraft och välstånd i framtiden.

Eva Nordmark

Ny arbetsmarknads­minister sedan september, då hon lämnade posten som TCO-ordförande. 

1992 blev hon den ­första kvinnliga SSU-ordföranden i Norrbotten. Var riksdags­ledamot mellan 1995 och 1998. Riddare av franska nationalförtjänstorden.