Efter att facken inom industrin i går sagt nej till ett förslag, en hemställan, om treåriga avtal med löneökningar på totalt 5,9 procent inleds nu slutförhandlingarna om en rad kollektivavtal som behöver vara klara till midnatt på fredag. Arbetet har pratat med Madelene Engman, avtalssekreterare på GS.

Innehöll hemställan ni fick i söndags det du hade väntat dig?
– Den innehöll ju inte så mycket mer än konstruktion på längden och på det samlade avtalsvärdet. De för oss viktiga frågorna, som hur vi hanterar avsättning till deltidspensioner eller låglönesatsning, fanns inte med. Jag vet inte om det var mindre än jag förväntade mig men det var i alla fall mindre än vi kunde acceptera.

Blir du besviken?
– Det är svårt att säga om man blir besviken eller inte. Det är ju en första hemställan och det hade väl varit märkligt om den innehållit allt vi hade förväntat oss.

Hemställan kom från opo, de opartiska ordföranden som stöttar industrins förhandlingar. Vid sidan om de gemensamma förhandlingarna för alla industrifacken förhandlar varje förbund om specifika villkor i sina avtal, också med stöd av opo. Madelene Engman säger att GS har bekymmer på skogsavtalet, kring reglering av lokal uppföljning av kollektivavtal. På andra avtal har man kommit längre.

– Vi har preliminära överenskommelser i vissa frågor på våra olika avtalsområden, på förändringar i allmänna villkor. Men utöver det återstår de stora frågorna som är kvar att lösa den här veckan.

Och det är deltidspensionen och låglönesatsningen?

– Ja, och nivån så klart.

Trä- och möbelföretagens vd David Johnsson har sagt att man enats med GS om bland annat en ”arbetsgivar-stupstock” för kontinuerligt tvåskift, som innebär att arbetsgivaren bestämmer om parterna inte kommer överens lokalt. Madelene Engman vill inte kommentera så specifikt vad man hittills kommit överens om gällande allmänna villkor.

Läs mer om industriavtalet

”Ense om det mesta – träavtal kan vara nära

• Fackligt nej till industriavtal

• Opo: ”Industriförhandlingarna kan vara klara på fredag”

• Första lönebudet lämnat till facken inom industrin

• Semesterbesked från arbetsgivare, men fortfarande märkestvist

• Därför kritiseras märket

• Avtalspodden Lönekampen del 4: ”Vem ska ha makten över din fritid”

• Facken: Arbetsgivaren vill ha ensam makt över din tid

• Industrifacken kan acceptera avtal på tre år

• Budet från industrins arbetsgivare: 1,5 procent

• Här är industrifackens krav

• Weihe: ”IF  Metall-krav sänker industriavtalet”