Det blev till slut Byggnads ordförande Johan Lindholm som tar över ordförandeklubban i LO. Det står nu klart efter att en enhällig LO-kongress sade ja till hans kandidatur på kongresscentret Waterfront i Stockholm under lördagen.

– Kongressvänner. Ett stort, stort tack för förtroendet. Jag aldrig har känt mig så överväldigad. Jag vet vilken roll jag blivit vald till. Jag kommer att ge allt för att flytta fram positionerna för arbetare i hela Sverige, sade Johan Lindholm från scenen.

Inget längre tacktal

Något längre tacktal höll inte Lindholm, utan lovade att återkomma med ett sådant under morgondagen.

– Jag trodde aldrig när jag stod på en byggarbetsplats i Södertälje eller Stockholm att det skulle ha lett mig hit idag. Det här är det absolut finaste uppdraget man kan få, att leda världens mäktigaste fackförening.

Radikal? Ja

När Johan Lindholm mötte pressen strax efter att han blivit vald var han fortfarande överväldigad av det enhälliga stöd han fått av kongressen.

– När mötte LO-styrelsen i morse fick jag hundraprocentigt stöd. Den power jag kände i kongressalen nyss vill jag nu ta med ut på arbetsplatserna.

– Jag ser väldigt positivt på allt som ligger på LO:s bord. Det finns en uppsjö av frågor att ta itu med.

På frågor om varför han ofta beskrivs som ”radikal” svarar Johan Lindholm:

– Om man är radikal för att man lyssnar på sina medlemmar, så – ja.

Tonar ner motsättningar

60 år gammal är han fortfarande ivrig att förbättra för Sveriges arbetare, säger han vidare och betonar att hans jobb nu är att hålla ihop LO. ”Det är tillsammans som vi är starka.”

– Det här ska bli väldigt kul.

I diskussionen om hur mycket lönerna i Sverige ska öka har Byggnads och de övriga LO-förbunden inom 6F varit kritiska mot att industrins parter bestämmer takten för alla andra, och ansett att facken i industrin krävt för lite.

Den motsättningen tonar Johan Lindholm nu ner. Inför den avtalsrörelse som väntar nästa år är sammanhållningen inom LO det centrala.

With: 14 eniga förbund

Vägen fram till valet av Johan Lindholm har varit minst sagt brokig. I torsdagskväll frånsade sig den tidigare kandidaten Pim van Dorpel sin nominering.

Från scenen berättade valberedningens ordförande Tomas With om det pressade tidsschemat vägen fram till valet.

– Vi behöver en ordförande som kan stå tryggt när det blåser och som är trygg i sina värderingar.

– En enig valberedning och därtill 14 eniga förbund står därför bakom förslaget att välja Johan Lindholm till LO:s nästa ordförande.

Gratulationer från Svenskt Näringsliv

Arbetet har sökt motparten Industriarbetsgivarna som inte vill kommentera valet av Johan Lindholm. Svenskt Näringsliv skickar dock en kort grattishälsning.

– Vi gratulerar Johan Lindholm till valet som ny ordförande för LO. Vi ser fram emot ett konstruktivt samarbete med många gemensamma utmaningar att hantera framöver, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Klart med hela LO-ledningen

Efter ett kortare lunchuppehåll gick kongressen vidare till att välja övriga av ledningen. Även här gick ombuden på valberedningens linje.

Louise Olsson blir därmed LO:s förste vice ordförande, Jessica Leiding andre vice ordförande, och Veli-Pekka Säikkälä avtalssekreterare.

– Jag vet inte riktigt var jag ska göra av känslorna i det här. Det hedersamma och ärofyllda i att leda Sveriges arbetarkollektiv framåt tillsammans med er. Det är så stort, tack, sa Jessica Leiding till kongressen.

Här är LO:s nya ledning

Johan Lindholm – ordförande LO.

60-årig tidigare snickare som lett Byggnadsarbetareförbundet sedan 2012 då han efterträdde Hans Tilly.

Har gjort sig känd som en ordförande som gillar kampretorik och att stå på barrikaderna. Har tidigare haft en kritisk inställning till industrinormeringen. Mottog 2009 pris från Stiftelsen Hela Sverige – Artister Mot Nazister.

Johan Lindholm är även ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse och ordförande för det europeiska bygg- och träfacket. Han är leder också styrelsearbetet i Riksbyggen.

Ställde upp som kandidat till ordförandeposten inför LO-kongressen 2020 men backade till förmån för Susanna Gideonsson som då ansågs vara mer utav en kompromiss-kandidat.

Louise Olsson, förste vice ordförande

38-årig entreprenad-elektriker med en bakgrund på bland annat Värmdö El och Skanska Electro. Hennes första fackliga uppdrag var som ackordsansvarig på Midroc Electro 2009. Är sedan 2020 vice ordförande för Elektrikerförbundet. Född och uppvuxen i Nacka.

Jessica Leiding, andre vice ordförande

40-årig tidigare barnskötare som tidigare varit sektionsordförande och avdelningsordförande för Kommunal i Stockholm.

Förlorade hörseln på ena örat i under hennes arbete i förskola, något som varit en drivkraft i hennes fackliga arbete. Är förbundssekreterare för Kommunal sedan 2022.

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare:

56-årig IF-Metallare med en yrkesbakgrund på Saab I Trollhättan. Började redan 1996 på Metalls förhandlingsenhet och har sedan 2008 varit dess avtalssekreterare vilket gjort honom till en av de tyngsta spelarna inom svensk lönebildning.

Har också lett IF Metall genom den pågående konflikten med TM Sweden, Tesla.