Det var inte starten som många kongressombud hoppades på. Efter att Pim van Dorpel drog tillbaka sin kandidatur sent i torsdags har valberedningen jobbat hårt för att få fram ett nytt namn.

Säikkälä: ”Olika kanske är bra”

I dag står det klart att det namnet är Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Det är jättetråkigt det som hände och jag vet inte vad som ligger bakom det. När det sker så öppet två dagar innan kongressen så blir det naturligtvis kaosartat. Men nu har förbunden samlat sig och vi har en lösning, säger den kandiderande avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkäla när Arbetet når honom på lördagsmorgonen.

Han fortsätter:

– Jag och Johan beskrivs ofta på lite olika sätt, men det kanske är bra att det är så i en styrelse. Att alla inte är likadana. Jag tror att vi kommer att komplettera varandra.

IF Metall och Byggnads har traditionellt sett stått långt ifrån varandra. I flera frågor har Johan Lindholm och Veli-Pekka Säikkälä hamnat på kollisionskurs. Byggnads har velat drivit på för högre löneökningar, medan IF Metall har varit noga med att det är den internationellt konkurrensutsatta industrin som ska sätta nivån för alla svenska löneökningar.

På samma sätt var Veli-Pekka Säikkälä – och IF Metall – drivande för ett nytt huvudavtal där nya las är en central del. Ett avtal som Byggnads inte ställt sig bakom. Det är på de här två områden som oenigheten inom LO varit som störst under de senare åren.

Ni har ju olika åsikter om bland annat industrinormeringen. Hur kommer det påverka arbetet i LO-ledningen?

– Det finns ju motioner om lönebildningen som läggs fram på den här kongressen. Johan har suttit i styrelsen och han är med på det som styrelsen svarar. Det är samordnat genom styrelsen svar, så det finns redan en enighet.

Utan den samsynen hade jag inte ställt upp i LO:s ledning, klargör Veli-Pekka Säiikkälä.

– Johan Lindholm, Jessica Leiding, Louise Olsson och jag har pratat ihop. Valberedningen kom till oss innan LO:s styrelse fick förslaget till ny ledning för LO, så vi fyra fick en stund på oss, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Nu hoppas han på att valet går igenom och att inget nytt oförutsett sker.

– Vi måste ha 50 procent av rösterna. Det ska man komma ihåg. Men det är en enig valberedning och jag tror att man har pratat och förankrat detta med alla förbunden, säger Veli-Pekka Säikälla.

Seko: Bra att förbunden tar ansvar

Även Sekos ordförande Gabriella Lavecchia är nöjd att du nu finns ett tydligt namn.

– Jag tycker det är bra att förbunden gemensamt tagit ansvar och lyckats få fram en ny ordförande med kort varsel. Vi är inne i tid där Sveriges arbetare har det väldigt tufft. Det blir viktigt att den nya ledningen tar fajten såväl politiskt som fackligt, säger hon och fortsätter:

– Jag känner ju Johan väl då vi båda är företrädare för 6F och sitter på samma kontor. Så jag är övertygad om att han kommer att bära med sig många av de frågor som vi har diskuterat och många av de frågor som är viktiga för våra medlemsgrupper.

Arbetet har sökt Johan Lindholm för en kommentar.