Beskedet var oväntat och kom väldigt plötsligt. Igår kväll meddelade Pim van Dorpel att han inte längre vill bli LO:s nya ordförande. Enligt ett pressmeddelande handlar det om ”privata skäl”· 

– Vi från valberedningen beklagar beskedet, samtidigt som vi respekterar det. Vi arbetar nu vidare med att ha ett nytt färdigt förslag, sade Tomas With, valberedningens ordförande till Arbetet i går, torsdag. 

Valet skulle ha skett under kongressens andra dag, lördagen, vid 12.45. Men vad som händer nu är oklart. 

Enligt ett mejl från LO:s presstjänst arbetar valberedningen med att ta fram ett nytt förslag. Schemat kan ändras och inget besked finns i nuläget. 

Som planerat

Enligt LO:s pressjour kommer kongressen att börja som planerat under fredagen. Strax före lunchtid strömmar ombuden in från olika håll i landet. 

Hade avhoppet inte hänt hade valberedningen, enligt pressjouren, gått upp på kongressen någon gång under fredagen och sagt när det är nomineringsstopp för övriga som vill nominera sina favoriter. Men vad som kommer ske nu är som sagt oklart. 

”Jag vet inte vad jag ska svara på det”, säger en ansvarig på pressjouren när Arbetet frågar om det hänt något oväntat som ligger bakom avhoppet. 

Krismöte i LO-styrelsen

Enligt TT ska ett krismöte LO-förbunden emellan ha skett nu på morgonen. Men det enda möte pressjouren kan bekräfta är ett redan inplanerat möte med LO-styrelsen under förmiddagen, men det är ett möte som nu lär ha ändrat inriktning. 

Under fredagen hade Tomas With, valberedningens ordförande, bara en sak att säga till Arbetet: 

– Just nu kan jag inte ge några kommentarer.

I nuläget är Pim van Dorpel vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF. Men om han kommer fortsätta i den rollen vet inte ens HRF:s pressjour.