– Pim var väldigt glad och peppad och det kändes väldigt bra i gruppen, det kändes väldigt bra i valberedningen och styrelsen överlag. Så det var väldigt oväntat.

Så kommenterar Louise Olsson, som kandiderar till förste vice ordförande i LO, det plötsliga avhoppet av ordförandekandidaten Pim van Dorpel strax före LO-kongressen.

”Vet inte vad som hänt”

Louise Olsson, i dag vice ordförande för Elektrikerna, fick avhoppsbeskedet från valberedningen och LO-styrelsen. 

– De har informerat om att något har hänt. Sedan vet jag inte vad det är som har hänt. 

Under fredagen uppgav Hotell- och restaurangfacket, HRF, för Arbetet att Pim van Dorpel är sjukskriven från sin roll som vice ordförande där. 

Presstjänsten på HRF säger att det är den enda informationen de har, och att de inte vet längden på sjukskrivningen. Därmed kommer Pim van Dorpel inte till LO-kongressen som pågår fram tills måndag i Stockholm. 

”Inte tänkt så långt”

Louise Olsson säger att hon kvarstår i sin nominering som förste vice ordförande till LO. På frågan om hon skulle kunna tänka sig att kliva upp som ordförande om hon blir nominerad svarar hon: 

– Jag har inte tänkt så långt än. 

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä som nominerats till samma roll inom LO är fåordig när Arbetet når honom. 

– Jag har inte avsagt mig någonting. Men för övrigt har jag inga kommentarer. 

Louise Olsson anser inte att avhoppet påverkat hennes känsla inför uppdraget hon kan få.  

– Egentligen inte. Fokus är att vi hittar en ny kandidat och det har vi dagen på oss att ta fram. Men det kommer lösa sig, vi är 14 medlemmar som samarbetar för att det här ska bli bra som möjligt. 

Arbetet har sökt Kommunals förbundssekreterare Jessica Leiding som nominerats till LO:s andre vice ordförande, men hon avböjer att kommentera.