Stämningsläget under fredagsförmiddagen när de cirka 350 kongressombuden möttes utanför kongresslokalen Waterfront i Stockholm var på en och samma gång förvirrat, upprört och försonande.

Klart är att nyheten om att LO nu står utan ordförandekandidat har slagit ner som en bomb.

En man iförd en gul väst står utanför en byggnad bredvid en röd banderoll.
Krister Strömberg.

”Senarelägg ordförandevalet”

En av de som reagerar starkt är Krister Strömberg, tidigare ombudsman på Byggnads och med en lång erfarenhet av fackföreningsrörelsen. Han tycker valet av ordförande nu ska pausas.

– Det är helt obegripligt. Nu måste man återremittera och senarelägga valet. Det värsta vore om de större förbunden, IF Metall och Kommunal, fick mer makt på grund av det här. Förbundsegoismen måste få ett slut, säger han.

”Behöver inte skada LO”

Från HRF-ombudens sida pratar man om förvirring, turbulens och chock. Ingen vill dock säga något öppet.

Catriné Allansdotter Sandberg från Kommunal är lugnare. Hon tror det finns goda skäl till att avhoppet.

– Jag tycker inte att man ska se det här som något som skadar LO. Det finns så mycket bra folk i rörelsen. Nu jobbar valberedningen för fullt för att lösa det här. Det kommer de göra, säger hon.

Catriné Allansdotter Sandberg manar till lugn. ”Det finns så mycket bra folk i rörelsen, säger hon.

Kan leda till starkare kandidat

Sven-Erik Östberg, ombud från Målarnas, är inne på samma spår. Det här kommer lösa sig. Kanske till och med till det bättre.

– Jag har en viss förståelse. Det här är ett stort uppdrag som kräver mycket. Kanske kan det till och med komma något gott ur det hela, säger Sven-Erik Östberg.

Pim van Dorpel var inget känt ansikte, därför kan detta leda till något gott, tror Sven-Erik Östberg från Målarnas.

Han fortsätter:

– Och helt ärligt, för mig var Pim van Dorpel helt obekant. Jag litar på att valberedningen hittar ett starkare namn.

Tidigare LO-toppen: ”Finns det lik i garderoben har man missat”

En person som har personlig erfarenhet av arbetet i LO-ledningen är Per Bardh som mellan 2008-2012 axlade rollen som avtalssekreterare. Han hoppas att skälen som Pim van Dorpel ger, att det rör sig om privata angelägenheter, stämmer.

– Finns det lik i garderoben så har ju valberedningen missat. Då har de inte gjort sitt jobb. Det är min personliga uppfattning. Sen behöver det inte vara så.

Han syn på att avhoppet kommer så sent ringar ändå in ett återkommande problem hos LO, säger han vidare.

– Det är inte alltid LO:s starka gren, att hålla ihop. Och på nåt sätt så speglar det sig i detta. Man letar kompromisser, försöker få en bra presentation. Ibland är det bra och ibland landar man fel.