En bild på ett blåslaget öga leder fram till en brutal misshandel och till ett avslöjande om utnyttjande av utländska byggnadsarbetare.

Nu nomineras Arbetets artikelserie Byggfusket tiIl Årets granskning av Sveriges tidskrifter.  

Allt började med ett inlägg i sociala medier på en blåtira. Arbetets reporter Mårten Martos Nilsson spårar personen på bilden, Aleksej från Lettland. Han har blivit nedslagen när han krävt sina arbetsgivare på lönen.  

Mårten Martos Nilsson granskar företaget som Aleksej jobbat för och hittar den svenska byggbranschens skuggsida.

Med byggnadsarbetare som inte får ut sina löner, entreprenörer som struntar i att granska de företag de anlitar och naiva kommuntjänstemän och politiker som i praktiken väljer att titta bort för att slippa se fusket.  

Årets granskning

Nu nomineras Arbetets artikelserie, skriven av Mårten Martos Nilsson, till Årets granskning av Sveriges Tidskrifter.  

–  En ny värld öppnade sig när jag träffade Aleksej och hans arbetskamrater på ett boende för migrantarbetare i Bromma. En värld där arbetarna får räkna med att bli blåsta på pengar. De lever osynligt i Sverige men bygger förskolor och äldreboenden som betalas med våra skattepengar, berättar Mårten Nilsson. 

Mårten Nilsson.

Fyra nomineringar

Tidigare har även Arbetet nominerats till priset för Årets ljud för podden Från Golvet, med starka historier från arbetslivet.

Dessutom har Mårten Martos Nilsson nominerats som Årets journalist. 

– För oss är det en enorm tillgång att Mårten kan ryska och att vi därmed får möjlighet att komma nära de människor som utsätts de hot och våld som brett ut sig i byggsektorn. Att Mårten dessutom nominerats till Årets Journalist säger något om kvaliteten på de granskningar han gör, säger Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson.  

Lönekampen kan bli årets grepp

Arbetet är också nominerat i kategorin Årets grepp för Lönekampen, ett digitalt spel som skildrar avtalsrörelsen.

Bakom spelet står redaktören Karl Martinsson, reportern Mattias Dahlgren och layoutaren Niklas Wennergren.  

– Avtalsrörelse blir lätt väldigt komplicerad och svår för läsarna att hänga med på. Här ville vi testa att komplettera vår ordinarie bevakning med ett lättsamt sätt. Vi kan konstatera att vår avtalsbevakning i år väckte ett väldigt stort engagemang, säger Yonna Waltersson.